GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Joe Biden prisegnuo kao 46. predsjednik SAD-a

Joe Biden prisegnuo kao 46. predsjednik SAD-a
INAUGURACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2021 / 18:36
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Joe Biden prisegnuo je na svečanosti u Washingtonu kao 46. američki predsjednik nakon kaotičnog izbornog procesa u zemlji koja je i dalje podijeljena neutemeljenim tvrdnjama odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa o izbornoj prevari.

Svečana inauguracija počela je u 10:30 sati po lokalnom vremenu, a Biden i izabrana potpredsjednica Kamala Harris položili su prisegu u podne, odnosno u 17:50 sati po našem vremenu.

Svečanost obično uživo prate stotine tisuća ljudi, ali ovoga puta očekuje se daleko manji broj promatrača zbog epidemioloških mjera uslijed epidemije koronavirusa koja je usmrtila više od 400 tisuća Amerikanaca.

Trump je ranije danas napustio Bijelu kuću i obratio se javnosti te poručio da će se "vratiti u nekom obliku". Biden je tvitao da je danas novi dan u Americi. Trump je u Bijeloj kući ostavio poruku za Bidena, ali sadržaj poruke nije objavljen.

"Ovo je dan Amerike, dan demokracije, dan povijesti i nade, dan obnove. Amerika je dorasla izazovu. Danas slavimo trijumf demokracije. Volja naroda je ispunjena. Naučili smo da je demokracija krhka, a danas je demokracija opstala", rekao je Biden.

"Hvala mojim prethodnicima iz obje stranke, iz dubine srca. Sinoć sam razgovarao s predsjednikom Carterom, koji danas nije mogao biti ovdje, ali ovdje mu odajemo poštovanje. Upravo sam prisegnuo, izgovorio sam riječi koje je nekad davno izgovorio George Washington. Ovo je velika nacija, mi smo dobri ljudi. Tijekom stoljeća toliko smo napredovali, ali još je toliko toga pred nama. Moramo se oporaviti, moramo ozdraviti, pred nama je puno zadataka", rekao je.

"Izgubljeni su milijuni poslova, zatvoreno je stotine tisuća firmi. San o pravdi za sve više neće biti odgađan. Porast političkog ekstremizma i domaćeg terorizma je nešto s čime se moramo suočiti i što moramo poraziti", rekao je.

"Ono što nam treba je ono što je najteže dostići u demokraciji - jedinstvo. Jedinstvo. Danas je cijela moja duša u ovome, u ujedinjenju naše nacije i našeg naroda. Pozivam sve Amerikance da mi se pridruže u tome", dodao je.

"Jedinstvom možemo postići velike i važne stvari - stvoriti poslove, učiti našu djecu u školama, poraziti virus, ostvariti rasnu pravdu i još jednom učiniti Ameriku vodećom silom dobra u svijetu. Znam da su sile koje nas dijele duboke i stvarne, ali one nisu nove. Naša povijest je stalna borba između američkog ideala - da smo svi stvoreni jednaki - i okrutne stvarnosti, rasizma i ekstremizma", rekao je.

"U svakom od tih trenutaka dovoljno nas se okupilo kako bismo išli prema naprijed. Povijest, vjera i razum pokazuju prema naprijed. Moramo se vidjeti ne kao neprijatelje, nego susjede. Moramo zaustaviti sukobe i smanjiti temperaturu. Bez jedinstva nema mira, ima samo kaosa. Ako se ujedinimo, uspjet ćemo", rekao je.

"Danas krenimo zajedno iznova. Počnimo slušati i poštovati jedni druge. Moramo odbaciti kulturu u kojoj se manipulira činjenicama ili ih se čak i izmišlja", rekao je.

"Moji dragi Amerikanci, vjerujem da je Amerika puno bolja od ovoga. Kad naša unija visi na rubu, mi stojimo ovdje. Ovdje smo gdje je dr. King govorio o svom snu. Danas obilježavamo prvu ženu na mjestu potpredsjednice, nemojte mi govoriti da se stvari ne mijenjaju", rekao je.

"Nasilje se ovdje više neće dogoditi. Ni danas ni ikad više", rekao je.

"Svima onima koji me nisu podržavali - molim vas da me saslušate. Ako se i dalje ne slažemo - neka bude tako... To je Amerika. Pravo da se ne slažemo je jedna od najvećih snaga ove zemlje. Obećajem vam ovo - bit ću predsjednik svih Amerikanaca, svih. I borit ću se jednako za one koji su me podržavali kao i za one koji nisu", rekao je.

"Protekli mjeseci naučili su nas bolnu lekciju - postoji istina i laž. Laži koje se izgovaraju kako bi se došlo do moći i profita. Ali vođe su prisegnuli Ustavu kako bi obranili istinu i pobijedili laž", rekao je.

Tagovi: Joe Biden, Donald Trump, američki izbori
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE