GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Johnson izrazio ozbiljnu zabrinutost Von Der Leyen zbog cjepiva

Johnson izrazio ozbiljnu zabrinutost Von Der Leyen zbog cjepiva
BRIGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.01.2021 / 08:23
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Britanski premijer izrazio je predsjednici EK "ozbiljnu zabrinutost" zbog pokušaja Bruxellesa da ograniči izvoz cjepiva protiv covida-19, što bi moglo kompromitirati ugovore dogovorene u okviru brexita o Sjevernoj Irskoj, priopćio je kasno u petak njegov ured.

"Premijer je večeras razgovarao s predsjednicom Europske komisije Ursulom Von Der Leyen", rekao je glasnogovornik Borisa Johnsona u priopćenju.

"Izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog potencijalnog utjecaja koje bi mogli imati danas poduzeti koraci EU-a na izvoz cjepiva."


Bruxelles je u petak prihvatio mehanizam za kontrolu izvoza cjepiva protiv covida-19 proizvedenog u Europskoj uniji izvan teritorija bloka.

Tekst predviđa da se Sjeverna Irske smatra izvoznim teritorijem kada se radi o cjepivu.

Međutim, to je u suprotnosti sa sjevernoirskim protokolom usvojenim u okviru brexita čiji je cilj izbjeći povratak tvrde granice i granične kontrole između Irske, članice EU-a, i Sjeverne Irske, dijela Ujedinjenog Kraljevstva.


Tekst je izazvao ljutnju i u Irskoj i u Sjevernoj Irskoj čija je premijerka Arlene Foster izjavila da se radi o "nevjerojatnom neprijateljskom činu".

Irski je premijer Micheal Martin održao razgovore s Ursulom von der Leyen "kako bi joj prenio svoju zabrinutost", rekao je njegov glasnogovornik.

Pod pritiskom zbog kašnjenja isporuka cjepiva iz laboratorija AstraZenece, Europska unija prihvatila je u petak mehanizam kojim se "izvoz (cjepiva) mora odobriti", objavljeno je na konferenciji za novinare.

Mehanizmom kontrole želi se izbjeći da laboratoriji izvoze izvan EU-a doze koje prema ugovornim obvezama trebaju isporučiti članicama tog bloka.

EU nije uvjeren u točnost tvrdnji farmaceutske tvrtke AstraZenece, koja je drastično smanjila isporuke cjepiva Uniji, da je smanjenje posljedica "pada proizvodnje" u jednoj europskoj tvornici.

Ugovor predviđa iznimke, primjerice isporuke cjepiva iz humanitarnih razloga u desetke zemalja obuhvaćenih inicijativom COVAX, kao i za države u susjedstvu Europske unije kao što su Švicarska i zemlje zapadnog Balkana.

Mehanizam treba "istinski štititi prednarudžbe cjepiva koje smo zaključili i koji nam jamče pristup cjepivu", rekla je povjerenica za zdravlje Stella Kyriakides.

"Želimo samo osigurati da dobijemo sve informacije, da to bude transparentno", dodala je.

Tagovi: Boris Johnson, Ursula von der Leyen, Irska, Brexit, koronavirus u Velikoj Britaniji
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE