GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Johnson spreman uzvratiti Kini produljenjem viznih prava za građane Hong Konga

Johnson spreman uzvratiti Kini produljenjem viznih prava za građane Hong Konga
VIZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2020 / 07:50
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Velika Britanija spremna je izmijeniti imigracijska pravila i produljiti vizna prava stanovnicima Hong Konga ako tom gradu Kina nametne sporni zakon o nacionalnoj sigurnosti, naveo je u srijedu britanski premijer Boris Johnson.

"Od predaje Hong Konga Kini 1997. ključ je bio u dragocjenom konceptu 'jedna zemlja, dva sustava', što je sadržano u temeljnom zakonu Hong Konga i podržano Zajedničkom deklaracijom Britanije i Kine", napisao je Johnson u članku za South China Morning Post.

Britanski premijer dodao je da će zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu "smanjiti njihove slobode i dramatično narušiti njihovu autonomiju" te da Kina tim potezom krši obveze dogovorene Zajedničkom deklaracijom.

"Ako Kina nametne zakon o nacionalnoj sigurnosti, britanska vlada će izmijeniti svoja imigracijska pravila", naveo je Johnson.

Britanija planira proširiti prava za vlasnike putovnica "British National Overseas" - tzv. BN putovnica, koje su izdane onim stanovnicima Hong Konga koji su se registrirali prije nego što je Britanija 1997. vratila Hong Kong Kini.

Sadašnje pravo vlasnika BN putovnica da borave u Britaniji šest mjeseci bez vize produljilo bi se na 12 mjeseci u svrhu studiranja i rada, što bi u budućnosti otvorilo put za dobivanje državljanstva, ističe Johnson.

Trenutno ih oko 350.000 ima takve putovnice, a još 2.5 milijuna moglo bi aplicirati za njih, dodao je britanski premijer.

Kineski parlament izglasao je nastavak procedure donošenja zakona o nacionalnoj sigurnosti protiv secesije, subverzije, terorizma i stranog upletanja koji bi mogao dovesti kineske obavještajne agencije u Hong Kong.

London je u utorak upozorio Peking da odustane od spornog zakona jer njime riskira uništenje jednog od dragulja azijske ekonomije, ali i narušavanje svog ugleda.

Američki predsjednik Donald Trump prošli tjedan je najavio ukidanje posebnog statusa Hong Kongu kako bi kaznio Kinu.

"Pozivam svoju administraciju da započne postupak ukidanja izuzeća zahvaljujući kojima Hong Kong ima različit i poseban status. To će se odnositi na sve sporazume, od našeg sporazuma o izručenju do kontrole izvoza tehnologija", rekao je Trump.

Peking kaže da bi konačni tekst zakona o nacionalnoj sigurnosti trebao biti donesen u lipnju, a usvajanje zakona se očekuje prije rujna. Kineske vlasti i vlada Hong Konga tvrde da taj zakon ne predstavlja prijetnju za autonomiju tog grada, dok će interesi stranih investitora biti zaštićeni.

Tagovi: Boris Johnson, NR Kina, Hong Kong
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE