GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Josip Manolić danas slavi 104. rođendan

Josip Manolić danas slavi 104. rođendan
DUGOVJEČAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.03.2024 / 08:27
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Bivši hrvatski političar i drugi predsjednik Vlade RH, Josip Joža Manolić, danas slavi 104. rođendan.

Manolić je rođen u Kalinovcu, kraj Đurđevca, 22. ožujka 1920. Bio je drugi predsjednik hrvatske Vlade, odmah poslije Stipe Mesića, a sudjelovao je u donošenju novog Ustava RH.

Diplomirani je pravnik. Politikom se počeo baviti 1937., bio je sindikalni rukovoditelj, organizacijski sekretar PK SKOJ-a za Hrvatsku, glavni zapovjednik u akciji oslobođenja Bjelovara i okolice, načelnik u Sekretarijatu unutrašnjih poslova (SUP) NR Hrvatske, šef SUP-a, saborski zastupnik SR Hrvatske, a nakon Hrvatskog proljeća postaje disident.

Jedan je od osnivača HDZ-a, a nakon 1990. bio je potpredsjednik Predsjedništva Republike Hrvatske, predsjednik Vlade, šef Ureda za zaštitu ustavnoga poretka. Zbog neslaganja je napustio HDZ te osnovao svoju stranku Hrvatskih nezavisnih demokrata (HND).

Trenutno je u mirovini, a prije tri godine prebolio je koronavirus na kućnoj njezi. S kojim se borio dva tjedna, a iako je imao početke upale pluća, nije hospitaliziran, nego je bio na kućnoj njezi. Na njegov stoti rođendan Zagreb je pogodio razoran potres.

U kolovozu 2020. preminula mu je 36 godina mlađa supruga Mirjana Ribarić, koju je oženio kada je imao 96. Njegova prva supruga Marija Eker Manolić preminula je u 82. godini 2003. od posljedica požara.

Tagovi: Manolić, hdz, tuđman, mesić
PROČITAJ I OVO
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
(NE)SLOBODE
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
ZAGREB - Napad na Novosti, proces kroatizacije, stav prema javnoj televiziji - sve to izaziva nelagodu u javnosti, ali i kod Andreja Plenkovića.
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
JASNA PORUKA
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
ZAGREB - Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček kazao je u subotu nakon sjednice predsjedništva stranke da njihov obraz nije na prodaju i da neće podržati HDZ ni u jednoj kombinaciji.
Pupovac o pregovorima: Neću dopustiti ponižavanje SDSS-a
PORUKE
Pupovac o pregovorima: Neću dopustiti ponižavanje SDSS-a
GUDOVAC - Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je da pri formiranju vlade i parlamentarne većine neće dopustiti poniženje SDSS-a kao predstavnika srpskog naroda u Hrvatskoj te se će se suprotstaviti svim oblicima segregacije, bilo po etničkoj ili političkoj osnovi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE