GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kacin: Hrvatska još ne ispunjava uvjete za skidanje sa slovenske crvene liste

Kacin: Hrvatska još ne ispunjava uvjete za skidanje sa slovenske crvene liste
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.09.2020 / 13:38
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Glasnogovornik slovenske vlade za Covid-19 Jelko Kacin kazao je u četvrtak da Hrvatska, unatoč primjetnom trendu izvjesnog smanjivanja broja novih zaraza, još ne ispunjava uvjete za skidanje sa slovenske liste epidemiološki nesigurnih destinacija.

U Hrvatskoj je incidencija novih zaraza još uvijek visoka i iznad 40 oboljelih na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana, kazao je Kacin na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanja novinara.

Oni ga često na konferencijama za novinare znaju pitati o tome kad će vlada Hrvatsku skinuti s crvene liste, s obzirom na omiljenost Hrvatske među slovenskim turistima i onima koji u njoj imaju nekretnine, a sada mogu u Hrvatsku dolaziti izuzetno, samo ako su vlasnici nekretnine ili plovila, te se vratiti u roku 48 sati natrag.

Kacin je ranijih dana najavljivao da bi slovenska vlada mogla promijeniti kriterije za definiranje epidemiološki sigurnih destinacija, ovisno o tome kako će se o tome odlučiti zajedno članice Europske unije koje pokušavaju uskladiti kriterije, kako bi prolaz unutarnjim granicama u EU bio usklađen i jedinstven i u vrijeme drugog vala epidemije.

Po njegovim riječima, ta tema na razini EU-a još nije zatvorena iako se i Slovenija načelno zalaže za usklađivanje kriterija, pa zato pitanje kriterija za utvrđivanje epidemiološke sigurnosti ostaje u domeni nacionalnih vlada.

Slovenska će vlada s obzirom na pogoršano stanje u susjedstvu idući tjedan revidirati svoje epidemiološke liste, kazao je Kacin, dodavši da će se, s obzirom na vrlo povećan broj novih slučajeva u Austriji, koja je još na slovenskoj “zelenoj” listi, građanima preporučiti da tamo ne putuju osim u nužnim slučajevima.

Što se tiče Mađarske u kojoj je, po riječima glasnogovornika slovenske vlade, epidemiološka situacija vrlo teška i “slična onoj u BiH”, Kacin je kazao da se Mađarska “sama zatvorila” jer je zatvorila granice za strance, pa to pitanje nije toliko aktualno jer je prometa na granici sa Slovenijom vrlo malo.

Kacin je ustvrdio da je, bez obzira na to što je Njemačka dvije slovenske pokrajine stavila na svoju”crvenu” listu, u Sloveniji stanje s razvojem drugog vala epidemije bolje nego u svim susjednim državama, osim Italije, koja ima nešto manju incidenciju zaraza u zadnjih 14 dana.

Komentirajući odluku Njemačke, Kacin je kazao da je to znak da njemačko veleposlanstvo u Ljubljani očito dobro prati i poznaje epidemiološku situaciju u Sloveniji, osobito na njenom zapadu, gdje je do velikog povećanja broja slučajeva koronavirusa došlo zbog žarišta u mjestu Pivka i tamošnjoj istoimenoj peradarskoj tvrtci, zbog čega se Berlin odlučio da dio Slovenije stavi na crvenu listu.

Tagovi: Jelko Kacin, koronavirus u Hrvatskoj, koronavirus u Sloveniji
PROČITAJ I OVO
Studija: U svijetu po prvi put više autokracija nego demokracija
GLOBALNE PROMJENE
Studija: U svijetu po prvi put više autokracija nego demokracija
BERLIN - Od 2006. Zaklada Bertelsmann svake dvije godine procjenjuje oko 140 zemalja na temelju toga razvijaju li se prema demokraciji ili autokraciji. Trenutna studija pokazuje: autokracije su sada u većini.
U Luci Koper zaplijenjeno 260 kilograma kokaina
ZAPLJENA
U Luci Koper zaplijenjeno 260 kilograma kokaina
KOPER - Prije nekoliko dana u luci Koper zaplijenjeno je 260 kilograma kokaina, koji na crnom tržištu vrijedi desetak milijuna eura, objavila je Televizija Slovenija.
Tko je Miroslav Šeparović?
SKICA ZA PORTRET
Tko je Miroslav Šeparović?
ZAGREB - Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rođen je u Blatu na Korčuli i sudac je tridesetak godina.
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
PORUKE
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
ZAGREB - Bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, inače članica Venecijanske komisije u Vijeću Europe, samo za Dnevnik Nove TV prokomentirala je situaciju oko kandidature predsjednika Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima.
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
SISAK - "Ljudima treba spas, ali ne spas od nas, nego od ovih koji rade državni udar", govori Plenković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE