GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kacin: Slovenija otvorila granice i zbog napretka u razgovorima s Hrvatskom

Kacin: Slovenija otvorila granice i zbog napretka u razgovorima s Hrvatskom
OTVARANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2020 / 13:56
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Odlukom o proglašenju kraja epidemije covida-19 slovenska je vlada mnoge zatekla, no prema riječima njezina glasnogovornika radilo se o koraku koji je donesen temeljem dobre epidemiološke slike u Sloveniji, te poboljšanju stanja u Europi, ali i dijalogu slovenskih i hrvatskih epidemiologa.

Sinoćnjom odlukom određuje se među ostalim da je granica za ulazak i tranzit otvorena za sve državljane i rezidente iz članica EU-a i Europskog gospodarskog prostora (EGP), ako u zadnjih 14 dana nisu boravili izvan Europe, dok za državljane iz "trećih" država izvan EU-a ostaju dosadašnja ograničenja, pa i obvezna karantena, osim u posebnim slučajevima.

Što se tiče državljana EU-a i EGP-a njihov se ulazak i tranzit na granici može odbiti ako izjave da su inficirani koronavirusom ili ako imaju izražene simptome covida-19, a slovenska vlada može reagirati "u realnom vremenu" i brzo promijeniti režim ulaska i tranzita ako se u Sloveniji pojavi novo veće žarište bolesti, pojasnio je glasnogovornik za koronakrizu Jelko Kacin.

Na pitanje što se promijenilo u odnosu na zadnje dane, kad se najavljivalo da će za Slovence koji se vraćaju iz Hrvatske i dalje važiti obvezna samoizolacija i testiranje na koronavirus nakon sedam dana karantene, Kacin je kazao da se radi o sličnim epidemiološkim slikama u obje države, te da je došlo do velikog napretka u razgovorima epidemiologa iz nacionalnih ustanova za javno zdravlje u zadnjih nekoliko dana.

Dodatan razlog da dođe do liberalizacije režima na slovenskoj granici s Hrvatskom Kacin je obrazložio potrebom da se olakša dolazak učenika iz pograničnih dijelova Hrvatske koji nastavu pohađaju u susjednim slovenskim školama budući da se od ponedjeljka u dijelu razreda obnavlja nastava "u živo", nakon što se dva mjeseca odvijala "na daljinu".

U vezi dileme je li dobro da je odlukom dopušten slobodan ulazak iz svih država EU-a i EGS-a, budući da u nekima od njih epidemija još nije pred završetkom, Kacin je rekao da je odluka u tom obliku donesena jer europska pravila ne dopuštaju diskriminaciju na temelju putovnice.
No, dodao je, na granici je moguća selektivna obrada pojedinih konkretnih slučajeva i nekima se ulazak može odbiti ako imaju covid-19 ili pokazuju jasne simptome te bolesti.

Osim s Hrvatskom, dijalog o otvaranju granica i zahtijevanim protokolima vođen je i s drugim susjednim zemljama u regiji koje imaju sličnu epidemiološku situaciju, što je omogućilo da se uvede režim prijelaza bez karantene, sugerirao je Kacin.
Po njegovim će se riječima posebno pratiti režim prijelaza granice s Hrvatskom ovoga tjedna, kad se iz Hrvatske očekuje veći broj slovenskih državljana koji će tamo boraviti tijekom vikenda, a svoje procjene o svemu iznijet će na konferenciji za novinare u Ljubljani u ponedjeljak i stručnjaci iz slovenskog Instituta za javno zdravlje (IJZ), naveo je glasnogovornik slovenske vlade.

Upozorio je da zaštitne mjere usmjerene na kontrolu širenja virusa, poput fizičke distance, nošenja maski u zatvorenim prostorima, te preporuke o higijeni ruku itd. i dalje ostaju na snazi, te rekao da se "pravi kraj epidemije" zapravo očekuje krajem svibnja, pa je sinoćnja odluka o opozivu epidemije koja je mnoge iznenadila donesena "unaprijed", odnosno "na zalihu".

Ukidanje svih epidemioloških zaštitnih mjera u Sloveniji moguće je očekivati tek kad se "epidemija zaključi i više je ne bude". Neke će mjere ostati na snazi sve do 1. srpnja, dok bi se okupljanja i priredbe s velikim brojem sudionika kako sada stvari stoje mogle dopustiti tek s početkom iduće godine, naveo je Kacin.
Slovenska vlada objavila je u petak da je u zadnja 24 sata u zemlji uz 1023 testiranih pozitivna na covid-19 bila samo jedna osoba, 29 ih je u bolnicama, tako da je broj novooboljelih kao i zadnjih desetak dana minimalan, a onih u bolnicama stalno se smanjuje. U zadnja 24 sata nije zabilježen nijedan novi smrtni slučaj, pa broj preminulih među zaraženima ostaje na 103.
Premijer Janez Janša u četvrtak je u parlamentu naveo da je Slovenija prema epidemiološkim podacima u Europi najuspješnija kad se radi o smirivanju epidemije, no da će se njegova vlada sada posvetiti gospodarskom oporavka i mjerama kako bi se izbjegla duboka gospodarska depresija koja bi mogla inače zaprijetiti.
Vladin glasnogovornik Kacin izjavio je danas novinarima da će vlada i nakon proglašenja kraja epidemije i dalje pomagati turističkom sektoru kojega je dosadašnje stanje teško pogodilo, a jedan je od važnijih gospodarskih grana s 12-postotnim udjelom u BDP-a.
Vlada o novom paketu pomoći turističkim tvrtkama vodi dijalog s predstavnicima turističke djelatnosti, a sredinom idućeg tjedna planira donijeti zakon o pomoći turizmu i uputiti ga u parlament na potvrđivanje, naveo je Kacin novinarima.

Tagovi: Jelko Kacin, otvaranje granica, slovenski turisti, Janez Janša, Vlada Slovenije, koronavirus u Sloveniji
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE