GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kad Orban u Banjoj Luci kaže BiH, prevoditeljica prevodi Republika Srpska

Kad Orban u Banjoj Luci kaže BiH, prevoditeljica prevodi Republika Srpska
BIZARNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.06.2023 / 21:13
Autor: SEEbiz / klix.ba
BANJA LUKA - Premijer Mađarske Viktor Orban danas boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, a nakon što se u Sarajevu sastao sa visokim političkim zvaničnicima, na red je došla Banja Luka.

Tokom svojih sastanaka u Sarajevu, Orban je istakao važnost prijateljstva i saradnje Mađarske i Bosne i Hercegovine, najavio realizaciju novih projekata - ekonomskih i infrastrukturnih, i podržao put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji.

Slične riječi ponovio je i u Banjoj Luci, na press konferenciji nakon sastanka sa Miloradom Dodikom. Međutim, čini se da je došlo do šuma u komunikaciji između Orbana i prevoditeljice. Ili nije.

Naime, Orban je nakon sastanka sa Dodikom govorio o "evropskoj integraciji Bosne i Hercegovine", dok je prevoditeljica njegove riječi prevela kao "evropsku integraciju Republike Srpske".

Na videosnimci press konferencije koju je pratio RTRS i koju je objavio na svom zvaničnom Youtube kanalu, u dijelu nakon 3:32 minute Orban u svom izlaganju jasno spominje Bosnu i Hercegovine i evropske integracije, ali prevoditeljica to prevodi kao da je govorio i EU integracijama RS-a.

Ovo, međutim, nije prvi put da nam iz Banje Luke stiže netačan prevod prilikom posjete nekog od inostranih zvaničnika. Takva situacija je bila prije dvije godine, kada je u aprilu 2020. godine BiH posjetio ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarto.

Tagovi: Viktor Orban, Republika Srpska, Milorad Dodik
PROČITAJ I OVO
Ukrajina napala Krim američkim raketama
NAPAD
Ukrajina napala Krim američkim raketama
KIJEV - Ruski sustavi protuzračne obrane uništili su četiri projektila velikog dometa ATACMS, koje su Ukrajini poslale Sjedinjenje Američke Države i koje je Kijev lansirao na Krimski poluotok, reklo je rusko ministarstvo obrane u subotu ujutro.
Biden pod pritiskom zbog prodaje oružja Izraelu
PRITISCI
Biden pod pritiskom zbog prodaje oružja Izraelu
WASHINGTON - Gotovo 90 kongresnika i dužnosnika Demokratske stranke pozvalo je jučer predsjednika Joea Bidena da razmotri prekid prodaje oružja Izraelu ako izraelska vlada ne korigira odnos prema dostavi humanitarne pomoći Gazi.
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
PRIBLIŽAVANJE
Penava: Približili smo stajališta s HDZ-om
ZAGREB - "Pozicije su otvorene, sredinom idućeg tjedna vrlo ću otvoreno moći komunicirati ili da smo jako blizu dogovora ili od te priče neće biti ništa. Današnji dojmovi su pozitivni."
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
PREGOVORI
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
VUKOVAR - Pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta nastavljeni su danas u Vukovaru na neformalnom sastanku, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, nova saborska većina, iako još nije dogovorena, mogla bi se oformiti s 80 ruku.
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
PRITVOR
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
ZAGREB - Zagrebački Županijski sud je odredio mjesečni pritvor Davoru Trupkoviću, bivšeg bliskom pomoćniku HDZ-ove ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, javlja HRT.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE