GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako će se Covid-putovnice koristiti na kulturnim i sportskim događajima?

Kako će se Covid-putovnice koristiti na kulturnim i sportskim događajima?
NOVO (NE)NORMALNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.06.2021 / 08:24
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Covid-potvrde od subote se mogu koristiti i kao ulaznice za kulturne i sportske događaje na kojima se ne treba pridržavati epidemioloških mjera, odlučio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Svi organizatori koncerata, festivala, predstava te sportskih događaja mogu odlučiti organizirati događaje na koje mogu ući samo oni koji su cijepljeni s dvije doze prije najmanje 14 dana, oni koji su preboljeli covid u posljednjih šest mjeseci i osobe koje imaju negativan test na covid, ne stariji od 48 sati. Mogu organizirati događanja i ne provjeravajući covid-status, ali onda moraju primjenjivati sve rigorozne mjere: obavezne maske, razmak, jedan gost na četiri četvorna metra itd.

Iz Nacionalnog stožera doznali smo detalje na koji način će se ulaziti na događaje s covid-potvrdom. Organizator će morati prijaviti događaj i broj osoba koji očekuje. Prijavit će da organiziraju događaj uz covid-potvrdu. Posjetitelji će na ulazu morati pokazati dokument kojim dokazuju da imaju jedan od uvjeta. To može biti covid-potvrda ili potvrda koju su dobili od liječnika, piše Jutarnji list.

Također, moraju biti spremni pokazati i identifikacijski dokument, kojim potvrđuju da je potvrda koju imaju njihova. Iz Nacionalnog stožera nam pojašnjavaju da, s obzirom na to da je riječ o dobrovoljnom odlasku na koncert, posjetitelji dobrovoljno pristaju pokazati dokument, a organizator je dužan to koristiti samo u svrhu prijave nadležnima da provjere status posjetitelja.

Ovo je, kaže nam sugovornik, zapravo testna faza, odnosno period u kojem organizatori i građani upoznaju nova pravila, a s druge strane pokušava se građanima, pogotovo mlađima, pokazati da je cijepljenje najučinkovitija i najjeftinija varijanta dolaska do zabave po starom normalnom. Od početka srpnja, kako saznajemo, covid-potvrda više neće biti samo mogućnost, nego uvjet za organizaciju svih većih i rizičnijih evenata.

Iako nove varijante virusa predstavljaju prijetnju, Europa, pa tako i Hrvatska, ima dobru epidemiološku situaciju. U posljednja 24 sata zabilježena su 134 nova slučaja zaraze, te je broj aktivnih slučajeva ukupno 1207. Iako su brojevi hospitaliziranih i pacijenata na respiratoru sve manji, ipak još ima onih koji moraju u bolnicu. Ukupno je u bolnici 456 pacijenata, a na respiratoru su 44 pacijenta. Preminulo je 13 osoba.

- Prošlog tjedna imali smo 1056 oboljelih, a u ovom tjednu 814, što je 22,9 posto manje. Trenutna incidencija je 67,6. Najniža je u Istarskoj, a najviša u Međimurskoj županiji. Po 14-dnevnoj stopi incidencija u EU Hrvatska zauzima 12. mjesto, i niža je od prosječne u Europi. Stopa smrtnosti je 1996 što nas stavlja na 21. mjesto ljestvice EU - rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Tagovi: Covid-putovnice,
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE