GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako je krahirala kampanja Vlade za cijepljenje?

Kako je krahirala kampanja Vlade za cijepljenje?
NEUSPJEH
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2021 / 08:55
Autor: SEEbiz / Telegram
ZAGREB - Proteklih tjedana postali smo svjesni da će Vladin plan da do 30. lipnja cijepi barem polovina stanovništva, doživjeti krah.

Procjena epidemiologa, prema riječima premijera Plenkovića iz travnja ove godine, bila je da se u zemlji želi cijepiti do 2,3 milijuna odraslih građana.

Ta procjena pokazala se pogrešnom. Prema službenim podacima, do zadnjeg dana lipnja 1.084.774 osobe u Hrvatskoj primile su obje doze cjepiva, a jednu dozu još oko njih 400 tisuća. Turistička sezona koja hvata zamah, ruku pod ruku s delta sojem koronavirusa koji potencijalno prijeti širenjem i ugrožavanjem te iste sezone (čitaj: punjenja proračuna), zbog nižeg broja cijepljenih građana od očekivanoga natjerala je vlast na promjenu taktike, piše Telegram.

Ne, u planu nije još jedan koncert Đanija Stipaničeva, već je Hrvatski zavod za javno zdravstvo ipak odlučio potrošiti više od sto tisuća kuna za TV spotove koji bi trebali potaknuti ljude da zavrnu rukav. No, pravo je pitanje, koje se već danima postavlja, je li kampanja za cijepljenje super, kako smatra ministar Vili Beroš, ili je jednostavno podbacila; bila nedovoljna i nevidljiva ili, kako su nedavno ugledne psihologinje ustanovile za Telegram, primitivna i pogrešna?

Temeljem nabava i ugovora koje su u posljednjih godinu i pol sklopili Ministarstvo zdravstva i HZJZ, rekonstruirali smo koliko je i za što potrošeno više stotina tisuća kuna u promociji cijepljenja i općenito komuniciranju u korona-krizi. Krenimo od posljednje nabave, one za video-spotove promocije cijepljenja namijenjenih za televiziju i društvene mreže. HZJZ je 11. lipnja objavio poziv na dostavu ponude za uslugu izrade 12 spotova s ciljem promicanja cijepljenja, svaki u trajanju od 15 sekundi.

Kako stoji u opisu te jednostavne nabave, scenarij ili sinopsis za svaki pojedini spot mora prethodno odobriti HZJZ, a treba sadržavati “prijedlog osoba iz javnog života RH” te “poruke kojima se potiču i drugi građani na cijepljenje”. Sve, ističu, mora biti u suglasju s glavnom porukom kampanje “Misli na druge, cijepi se!”. Na koncu je odabrana ponuda vrijedna 162.500 kuna s PDV-om, tvrtke DA FILM d.o.o. čiji je vlasnik redatelj Dejan Aćimović.

Tvrtka Media front, bivše ministrice Biance Matković, kako su mediji otkrili u veljači, za 235.000 kuna s PDV-om vodi kampanju “Misli na druge, cijepi se” na društvenim mrežama HZJZ-a. Sve je išlo postupkom jednostavne nabave, a ugovor traje do 14. kolovoza, što bi moglo značiti da usred ljeta kampanja na društvenim mrežama ostaje bez kormilara.

No, čak i letimičnim pogledom na Facebook i Instagram HZJZ-a jasno je da kampanja nije polučila senzacionalni uspjeh. Objave imaju u prosjeku desetak lajkova, a osim nekoliko kratkih ad-hoc poruka poznatih osoba i fotografija s cijepljenja, čini se da je težište na fotografijama i video sadržaju s nekog od servisa gdje se mogu nabaviti već snimljeni sadržaji po kategorijama koje vam trebaju. Primjer ispod je, pretpostavljamo, za ciljnu skupinu starije životne dobi.

Zanimljivo, Capakov HZJZ u travnju je raspisao i poziv za “savjetodavne usluge u području odnosa s javnošću s naglaskom na zdravstvenu tematiku” kojim se željelo na godinu dana osigurati stručna komunikacijska potpora i cijeli niz savjetodavnih usluga u području odnosa s javnošću za 185.000 kuna bez PDV-a.

No, od te (opet) jednostavne nabave na kraju nije bilo ništa, a službeno obrazloženje poništavanja postupka je pomalo bizarno. Iz HZJZ-a su naime ustvrdili da moraju sve stopirati jer su zaboravili navesti da tražene usluge uključuju “organizaciju postavljanja tekstova, slika i videa na domenu “Misli na druge, cijepi se”, a koja je izrazito važna obzirom na cijepljenje protiv bolesti COVID-19”. Nije, međutim, posve jasno zašto se trenutačno najvažnija javnozdravstvena komunikacijska aktivnost ne bi uklopila u općenito napisane propozicije javnog poziva.

Kako su naglasili iz same Vlade krajem prošle godine, uoči pristizanja prvih doza cjepiva, tvrtka Preclarus komunikacije d.o.o. “izradila je komunikacijsku strategiju za provedbu cijepljenja protiv COVID-19 u Hrvatskoj”. Direktor tvrtke je Drenislav Žekić, Berošev savjetnik koji je u poslu za Ministarstvo zdravstva i HZJZ, kako smo otkrili prije nekoliko mjeseci, solidno inkasirao svoj angažman, sve redom putem postupaka jednostavne nabave.

Na samom koncu godine, s njegovom je tvrtkom sklopljen i ugovor za “pružanje savjetodavnih usluga na strateškim projektima Ministarstva zdravstva i aktivnostima Ministarstva vezanim uz epidemiju Covid-19 za 2021. godinu”. Stoga je jasno kako je on ključni vanjski savjetnik za komunikaciju svega vezanog uz koronavirus, pa i kampanju cijepljenja.

Uz dojam o slabašnoj i nevidljivoj kampanji (za koju premijer, da ga se pita, ne bi uložio ni lipe, jer je to stvar zdravog razuma), da nešto ne štima bilo je u konačnici jasno kad je nedavno podbacio Vladin plan o cijepljenju polovine stanovništva do ljeta. Telegram je razgovarao s iskusnim komunikacijskim ekspertom koji iza sebe ima niz manjih i većih kampanja u privatnom i javnom sektoru, koji nam je potvrdio ono što je jasno golim okom: kampanja nije bila dobra.

“Da bismo to zvali integriranom kampanjom, ona treba imati glavu i rep, a to nema. Na početku je napravljen slogan i bedž; Maleševićeva poruka je bila pogođena, dobra za početak. Ali ta je priča gotova, svi koji su se mislili cijepiti, to su napravili, sada se treba obraćati skeptičnima”, govori nam ekspert koji želi ostati anoniman.

Naš sugovornik smatra kako krivnju za neuspjeh jednim dijelom snosi i nesretna okolnost da se krenulo u kampanju, a onda je došlo do zastoja u očekivanim isporukama cjepiva. No, sad je, kaže, vrijeme za drugu fazu kampanje, a nada se da je provedeno i nekakvo istraživanje s fokus grupama, bez čega zapravo ne znamo tko se i zašto ne želi cijepiti.

“Kampanja preko medija i presica Stožera nije dovoljna, kao ni ponavljanje istih spotova na HRT-u. Kako, uostalom, prate doseg kampanje? Skeptici često ne prate mainstream medije, ne vjeruju Stožeru, a naši dužnosnici misle da su prilozi u TV dnevnicima sasvim dovoljni.

Ako želimo doći do 70-80 posto cijepljenih, moramo ići puno šire od toga, treba nam nadgradnja, integrirana marketinška kampanja kao u drugim zemljama”, upozorava Telegramov sugovornik.

U međuvremenu, retorika se zaoštrava i krenuli su već viđeni apeli na strah: da neće biti financijske potpore, ako se ne cijepite; da će groblja biti puna, turistički apartmani prazni. Druga faza kampanje za cijepljenje je očito tu.

Tagovi: cijepljenje u Hrvatskoj, Dejan Aćimović, Bianca Matković, Vili Beroš, Krunoslav Capak, Đani Stipaničev
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE