GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako se raspalo zdravstvo u Srbiji?

Kako se raspalo zdravstvo u Srbiji?
RASPAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.01.2021 / 22:02
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BEOGRAD - Zdravstveni sustav Srbije trenutno broji najmanje 3.300 oboljelih zdravstvenih radnika i 67 preminulih liječnika. Njihov život u „crvenoj zoni“ pratio je nedostatak zaštitne opreme, manjak bolničkih kapaciteta, nepovjerljivi građani, preopterećenost poslom, loša organizacija rada i dugi redovi onih koji čekaju na njihovu pomoć.

Takvu situaciju nadležni nazivaju „prenapregnutim zdravstvenim sustavom", ali anesteziolog i predsjednik Sindikata liječnika i farmaceuta Srbije Rade Panić smatra da nema potrebe za eufemizmima. On je upravo izašao iz 24-satnog dežurstva i nema dilemu da je zdravstveni sustav Srbije „pukao".

„Pod tim podrazumijevam da za svako dežurstvo koje sam proveo od 6. studenog do 31. prosinca u kovid-jedinici u Kraljevu nisam imao dovoljno mjesta u jedinici intenzivne njege za sve pacijente kojima je to bilo neophodno. Podrazumijeva se da je nedozvoljivo da se u situaciji epidemije u redovima čeka više od dva sata, gdje nisu odvojeni kovid i nekovid ili sumnjivi kovid-pacijenti", objašnjava Panić u razgovoru za DW.

„Kada niste sposobni da zbrinete sve pacijente, onda morate primjeniti ratnu trijažu i birati kome ćete dati prednost, tko ima veću šansu da preživi. Kad je jedan takav slučaj, to nekako i može proći, ali kad je to konstanta koja se održava i prisutna je u cijeloj zemlji, onda se tu radi o zdravstvenom sustavu koji je pukao."

Takav sustav će preživjeti, kaže, samo ako dovoljna količina cjepiva stigne do Srbije u neko dogledno vrijeme. U međuvremenu, zdravstveni radnici čine sve što mogu da pogon i dalje funkcionira. „Ali mi ne možemo jamčiti da će biti lijekova i svega što je potrebno“, dodaje Panić, jer za razliku od prvih mjeseci borbe protiv epidemije, u zdravstvenim ustanovama više ne manjka zaštitne opreme, ali počinju nedostajati lijekovi.

„Ima već dvadesetak dana kako dobijamo informacije da počinju nestajati neki lijekovi koji su takoreći obvezna terapija u srednjim i teškim kliničkih slikama. Više ih u apotekama nema, sve je povučeno u bolnice.“

Posljedice se mogu vidjeti na svakom koraku, smatra Panić. Posebno ih osjećaju korona pozitivni pacijenti koji se vraćaju kućama na liječenje uz rizik da se ponovo pojave na vratima bolnice u kritičnom stanju. Ali pravi razmjeri „pucanja“ će biti vidljivi tek kad statistika pokaže koji je broj nekovid pacijenata preminuo, jer zbog epidemije nije stigao na red za liječenje.

Epidemija je, kaže, stalnim i konkretnim pritiskom samo ogolila ranije probleme zdravstvenog sustava. Panić podsjeća na to da je još 2016. godine na prosvijedu ispred Vlade Srbije vikao „Uzbuna, uzbuna, ovdje gori požar!“. Tada niko nije reagirao.

„Godinama se u srpskom zdravstvu ne radi kako treba, nego se Ministarstvo zdravlja koristi za političko potkusurivanje. Ništa se ne planira, a kada u zdravstvu ne planirate bar deset godina unaprijed, precizno i promišljeno, dolazite u veliki problem."

A nepromišljenost se najviše ogleda u deficitu zdravstvenih radnika. Srbija je u epidemiju ušla s deficitom od deset posto zdravstvenih radnika.

„A sada je i službeno potvrđeno da je tamo, gdje na jednog pacijenta dolazi jedna sestra, preživljavanje uvjerljivo najveće“, podsjeća Panić. „Kod nas u intenzivnoj njezi dolazi otprilike jedna sestra na tri, četiri ili pet pacijenata, a na običnim odjeljenjima se radi i o 30, 40 pacijenata. Ona ih ne može stići sve obići i podijeliti terapiju, a kamoli da im pruži dodatnu potrebu zdravstvenu njegu“, priča Panić.

O deficitu liječnika, kaže, najbolje svjedoče rezultati konkursa za novootvorenu bolnicu u Batajnici. „Na mjesto traženih 80 anesteziologa, primljen je jedan anesteziolog i 60 liječnika opće medicine. Uzalud nova zgrada, uzalud respiratori i ventilatori ako nema ljudi koji bi na njima radili."

Panić priznaje da liječnici nisu bili dovoljno glasni svih ovih godina i da sindikati nisu puno radili na zaštiti prava zaposlenih, ali ni prava građana.

„Ali mislim da se sustavno radilo na podjelama između medicinskih sestara i liječnika, između samih liječnika, između samih sestara, a onda se još dodatno problematika loše zdravstvene usluge spuštala na nivo zdravstvenih radnika, na koje građani svaljuju nezadovoljstvo onim za šta je odgovoran načenlik, direktor i ministar“ žali se Panić.

„Ja ne mogu objasniti pacijentu da nema nekog lijeka ili bratu i ocu trudnice zašto oni tog trenutka ne mogu dati krv za svoju ćerku i suprugu, nego moramo da dobavljati krv iz Kragujevca ili Beograda, jer je transfuzija novim zakonom centralizirana."

Svi ti dnevni izazovi, međutim, samo su pojačavali bijes među liječnicima i sestrama. Kovid je prelio čašu i sada su na prekretnici. „Posljednjih dana ono što najčešće čujemo među kolegama je da će ili skinuti liječnički mantil i napustiti profesiju, ili ćemo izaći svi na prosvijed, ili ćemo svi, čim se ukaže prilika, otići negdje u inozemstvo“, kaže Panić.

„Kao da neko smišljeno radi na tome da zdravstveni sistem u Srbiji potpuno prestane da funkcioniše u onom državnom obliku kako ga znamo i pređe potpuno u privatne ruke."

A to bi rješenje, prema njegovom mišljenju, bilo najpogubnije za građane.

„Građani nisu u mogućnosti da plaćaju privatnu uslugu i naša budućnost je u tome da se ovaj sistem očuva sa pojačanim kadrom. Istina je da su mnogi otišli, ali istina je i da bi se mnogi vratili kad bi bili pristojni uslovi za rad. Dakle, ne pričamo čak ni o zaradama, već samo o pristojnim uslovima za rad“, zaključuje Panić.

Tagovi: zdravstveni sistem Srbije, srpsko zdravstvo, Rade Panić, koronavirus u Srbiji, kovid bolnice, Covid-19
PROČITAJ I OVO
Stefanović: FBI nije učestvovao u istrazi protiv Belivuka
REAKCIJA
Stefanović: FBI nije učestvovao u istrazi protiv Belivuka
BEOGRAD - Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović naveo je, u pisanoj izjavi, da nije rekao da je FBI učestvovao u istrazi protiv Belivuka i da su "pojedini mediji bliski Vladi i mediji bliski opoziciji" njegovu izjavu prekrojili i tumačili "onako kako njima odgovara, a ne kako je izrečeno".
Medved pozvao generale na dijalog
POZIV
Medved pozvao generale na dijalog
ZAGREB - Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je u srijedu nakon polaganja vijenaca na Mirogoju kako Vlada ni u jednom trenutku nije zanemarili temelj samostalne i suverene Republike Hrvatske, a to su Domovinski rat i hrvatski branitelji na čemu smo im iznimno zahvalini.
Je li narušen odnos Milanovića i Pupovca pogoršao i poziciju Srba u Hrvatskoj?
STAVOVI
Je li narušen odnos Milanovića i Pupovca pogoršao i poziciju Srba u Hrvatskoj?
ZAGREB - Saša Milošević, glavni tajnik Srpskog narodnog vijeća, gostovao je u Novom danu gdje je komentirao obilježavanje Oluje te općenito odnos Hrvatske i Srbije.
Bolnice: 20 posto manje pacijenata, a potrošeno 500 milijuna kuna više
TROŠKOVI
Bolnice: 20 posto manje pacijenata, a potrošeno 500 milijuna kuna više
ZAGREB - U 33 hrvatske bolnice lani se liječilo 20 posto pacijenata manje, bolnički kreveti bili su manje iskorišteni, bilo je i manje pacijenata po krevetu negoli 2019. godine, no zato je bilo više liječnika, a za plaće je potrošeno 10 posto više, piše u srijedu Jutarnji list.
Protiv Radovana Dobronića, kandidata za šefa Vrhovnog suda, vodi se stegovni postupak
STEGOVNI POSTUPAK
Protiv Radovana Dobronića, kandidata za šefa Vrhovnog suda, vodi se stegovni postupak
ZAGREB - Protiv Radovana Dobronića, Milanovićevog kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, od 1. listopada prošle godine traje stegovni postupak "zbog neurednog obnašanja sudačke dužnosti". U Uredu predsjednika kažu da to nisu znali, a isto to kaže i sudac Dobronić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE