GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako smanjiti pretjerano znojenje?

Kako smanjiti pretjerano znojenje?
PREPORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.08.2021 / 07:23
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Osobe sklone prekomjernom znojenju kod kojih za to nema nekog posebnog zdravstvenog uzroka, iznimno teško podnose visoke ljetne temperature, a stručnjaci imaju nekoliko savjeta koji će im pomoći da smanje pojačan rad znojnih žlijezda ne koristeći pritom antiperspirante.

Jedan od načina je, kažu njemački ljekarnici, konzumacija manje količine crvenog mesa za vrijeme sparnih ljetnih dana.

Upozoravaju da i neke veganske i vegetarijanske alternative, poput proizvoda od soje ili mahunarki također mogu utjecati na pojačano lučenje znoja iz znojnih žlijezda, jer, poput crvenog mesa, sadrže kemijske spojeve poznate kao purini.

Purini su aromatske organske komponente prisutne u gotovo svakoj namirnici. Neprestano se proizvode u organizmu i važna su komponenta stanica, no neka je hrana posebno bogata purinima: školjke i rakovi, kupus, špinat i šparoge.

Još je jedan način koji pridonosi smanjenom znojenju - suzdržavanje ili konzumacija što manje kofeina, alkohola, začinjene hrane i nikotina.

Znojenje je prirodna reakcija organizma na tjelesnu toplinu i djeluje kao sustav hlađenja. Znoj sam po sebi nema miris. On nastaje kao reakcija na bakterije koje nastanjuju kožu. Što je osobna higijena na višoj razini, bakterija će biti manje, a tako će i mirisi nestati.

Mjesta s kojih znoj ne uspijeva ispariti brzo pružaju toplo i vlažno okruženje, a ono pogoduje bakterijama koje se hrane kemikalijama iz znoja. Brijanje pazuha omogućit će brže isparavanje znoja, a svakodnevno tuširanje smanjiti razmnožavanje bakterija na koži.

Dezodoransi prikrivaju miris tijela, ali ne smanjuju znojenje ni razmnožavanje bakterija. Lokalna primjena alkohola visoke otpornosti spriječit će razmnožavanje bakterija, ali može jako iziritirati kožu.

Njemački ljekarnici podsjećaju da nekim ljudima pomaže puder za tijelo koji upija višak vlage te njegovo korištenje preporučuju na dijelovima tijela koji se nešto manje znoje.

Tagovi: pretjerano znojenje, meso, kava, alkohol
PROČITAJ I OVO
Preminula Bojana Janković
IN MEMORIAM
Preminula Bojana Janković
BEOGRAD - Beživotno telo B.J. (1977) pronađeno je sinoć oko 19 u stanu u Ulici Đure Daničića, u Starom gradu.
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE