GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako talijanska mafija zarađuje na koroni?

Kako talijanska mafija zarađuje na koroni?
KRIMINAL I PANDEMIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2020 / 14:28
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
RIM - U Italiji je već odavno poznato kako se organizirani kriminal itekako zanima i za unosne poslove u zdravstvenoj skrbi. A u ovoj pandemiji je tek prilika za dobru zaradu.

Ovog studenog je istovremeno pokrenut pretres čitavog niza lokacija u Italiji. Protivnik je bio odlično poznat:'Ndrangheta, kriminalna organizacija iz Kalabrije koja je već odavno nadmašila svoje talijanske rivale poput Cose Nostre ili Mafije. Ali popis lokacija koje je sastavio "lovac" na organizirani kriminal Nicola Gratteri se mogao učiniti čudan: tu nisu bili bordeli, kockarnice i slična legla zločina. Nego apoteke, liječničke prakse i uredi lokalnih političara.

Jer na jugu Italije je odlično poznato kako je čitav sustav zdravstvene skrbi prožet organiziranim kriminalom.

"Bilo je već mnogo slučajeva korupcije u zdravstvu", kaže državni odvjetnik Calabrije Gratteri. Jer tamo odlazi mnogo novca, prije svega iz državne blagajne: "Taj sektor čini oko 70% proračuna ove regije", kaže 62-godišnjak. On vodi bitku protiv kriminala već desetljećima i više se niti ne sjeća života bez policijske zaštite - makar se već pokazalo kako tamo čak ni to nije jamstvo za dug život.

U ovom slučaju je kotač istrage pokrenuo jedan od vodećih političara iz regionalnog glavnog grada Catanzara. On je u kućnom pritvoru, a optužen je kako je 'Ndragheti priskrbio dozvolu za trgovanje lijekovima i stvaranje mreže apoteka prije svega u Kalabriji. Tu se prao i novac, a postoji osnovana sumnja kako su mu kriminalci osigurali dovoljno glasova za izbor u regionalni parlament - prilično uobičajeno u tom dijelu Italije gdje kriminalcima nije teško "uvjeriti" siromašne, kome da daju svoj glas.

Osim političara, istraga se vodi protiv dvadesetak članova klana Grande Aracri. A 'Ndrangheta već odavno nije samo u poslu s narkoticima i u komunalnoj službi odvoza otpada, nego se sve više zanima za zdravstvo:

"To je područje gdje je došlo do koncentracije različitih interesa", kaže nam Gratteri.

Jer gdje država zakaže, građani traže alternativu. Zato je i kriminalcima u interesu da država ne uspije u svojoj pomoći.

"Sustav u kojem ništa ne funkcionira je točno ono mjesto gdje mafijaši sve potkopavaju i pobjeđuju jer nude likvidnost, nadzor i organizaciju", kaže talijanski publicist više knjiga o organiziranom kriminalu, Roberto Saviano.

A na jugu Italije je zdravstvo već dugo u kritičnom stanju. Pod krinkom reformi se u mnogo toga štedjelo do smrti, tvrdi publicist. U Calabriji je ionako običaj poslove dogovoriti usmeno, a kao i u mnogim drugim dijelovima juga Italije je u proteklim godinama zatvoreno mnogo manjih bolnica i ambulanta.

U ovo doba pandemije se to teško osvećuje:

"Pandemije ne stvaraju krize, pandemije radikaliziraju krize koje već postoje", sažima Saviano.

A organizirani kriminal u sustav zdravstvene skrbi prodire sustavno i dugoročno: iz tog sektora se čuje kako velik broj djece iz obitelji poznatih kriminalaca studira medicinu ili farmaciju, a i te obitelji su spremne na gotovo sve kako bi "njihov mali" dobio diplomu.

Nije im tek cilj da onda staricama mjere krvni tlak i izdaju tablete za slabo srce, nego da se uspnu u strukturama uprave bolnica. No i Gratteri upozorava kako to ne mora biti pravilo: imati takvog ili onakvog oca još ne znači i biti kriminalac.

Ali u tom sektoru istražitelji otkrivaju čitav niz pronevjera i "poslića": u distribuciji lijekova, prijevozu bolesnika, čak i kod izbora pogrebnika. Tu će samo neki i uvijek isti dobivati narudžbu, makar cijene bile paprene. Tko ne želi, tu ima metoda: ako ne pomaže kuverta s novcem, možda će pomoći i koja pljuska - za početak.

Na proljeće je prije svega bio pogođen sjever Italije, ali sad je korona došla i na jug - i zdravstvo dovela na rub kolapsa.

Državna zdravstvena skrb na jugu Italije - što da se o njoj kaže, usprkos angažiranim djelatnicima. Ali onda su tu i brži, bolji i skuplji tretmani u privatnim klinikama i praksama. Mreža skrbi se najvećim dijelom planira na regionalnoj razini, financira i nadzire. Obzirom da se na jugu zemlje već odavno kuka na zdravstvo, Rim je još prije više godina tamo poslao državnog komesara koji treba vidjeti, zašto je skrb lošija makar je novac isti kao i regijama na sjeveru zemlje.

Ali ni to nije pomoglo: prvi val ove pandemije je uglavnom pogodio sjever Italije, ali sad je došao i na jug. Opća propast skrbi je došla i u medije tako da je vlada u Rimu otpustila dosadašnjeg komesara - ali već tjednima uzaludno pokušava naći novog.

No svima je jasno: racije i policija neće uspjeti slomiti tijesne veze politike, mafije i zdravstva u Kalabrije. Ali i državni odvjetnik kaže:

"Mi moramo ostati budni."

I obaviti svoj dio posla. No tu će se morati još mnogo toga promijeniti.

Tagovi: talijanska mafija, kriminal, pandemija, Roberto Saviano, Nicola Gratteri
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE