GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako zapravo izgleda život na sjeveru Italije?

Kako zapravo izgleda život na sjeveru Italije?
KARANTENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2020 / 22:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - O tome kako izgleda život u karanteni na sjeveru Italije koji bilježi najviše zaraženih koronavirusom u Europ, danas se oglasila glazbenica Lucija Majstorović.

"Kao što već znate, već neko vrijeme smo u karanteni kako bismo zaustavili širenje virusa COVID-19, znanog kao koronavirus.

Situacija je takva kakva jest, vlasti su nas korak po korak sve više zatvarali i svakih nekoliko dana dovodili nove zakone kako nam karantena odjednom ne bi došla kao potpuni šok i panika.

Odlučila sam napisati ovaj post jer vidim da se šire svakakve (dez)informacije, poluistine i teorije zavjere. Jest, pričamo o epidemiji, ako ne i pandemiji - nema nikakvog smisla usporedjivati s običnom gripom i sličnim bolestima; za ovaj virus (još) nema cjepiva, širi se brže nego što možete zamisliti i velika većina oboljelih ima blage simptome, ili ih uopće nema. Ta zadnja kategorija je najopasnija za sve - pogotovo za starije ili osobe sa slabijim imunitetom i raznim drugim bolestima, svih onih koji spadaju pod rizičnu skupinu. Nisam doktor, nemam pojma o virusima i nikad neću to tvrditi. No, živim u državi gdje se zaraza izmaknula kontroli i znam što se dogadja ovdje. Talijansko zdravstvo (pogotovo na sjeveru zemlje) je jedno od boljih u svijetu, i trenutno je na rubu kolapsa. Očajno žele usporiti brzinu zaraze kako bi bolnice svima mogle dati potrebnu njegu i dali svima šansu da se bore za život. Zamislite da to tako bukne u Hrvatskoj?

Da vam to stavim u perspektivu: zamislite da se slučajno zarazite dok pijete kavu u prepunom kafiću, a da to ni ne znate, jer nemate simptome? Odete kod svojih djedova i baka, zarazite i njih, i ti isti završe na intenzivnoj njezi u bolnici gdje nema mjesta za sve, a doktori moraju birati koga će spašavati jer nemaju dovoljno aparata? Sigurno vam ne bi bilo svejedno.

Zašto to sve pišem?
Zato da vam objasnim da nije u redu omalovažavati situaciju, a niti paničariti. Harati i navaljivati na dućane i kupovati zalihe kao da je apokalipsa nema smisla jer vam to ne treba, čak štoviše - radite opću paniku tamo gdje joj nije mjesto.

Mi smo u karanteni. Što to znači?
Znači da moramo biti doma za dobrobit svih oko nas. Možeš izaći van samo ako imaš valjani razlog (posao, namirnice, zdravlje). Škole i fakulteti su zatvoreni i sva javna okupljanja (koncerti itd.) su otkazani jos od druge polovice veljače; poslije su zatvorili kina, kafiće, restorane, frizerske i ine salone, robne kuće, shopping centre i sl.
Dućani (samoposluge, supermarketi) rade. Restorani su zatvoreni, ali vrše dostavu - možeš naručiti pizzu. Kiosci rade. Ljekarne i banke rade. Dostave (Amazon, Glovo, pošta) rade - ne možes kupiti jaknu u dućanu, ali ju možes naručiti online. Javni prijevoz je u funkciji. Ljudi koji nemaju mogućnosti raditi od doma, mogu na posao. Vlasti ne preporučuju, ali možeš izaći van i nakratko se prošetati. Dopušteno je ići u dućan kupiti namirnice. Doduše, samo jedna osoba po kućanstvu.
Dali su nam formular koji moramo ispuniti i nositi sa sobom svaki put kad izadjemo van. Nema zadržavanja ni okupljanja. Uvijek držati distancu od jednog metra.
Ako sumnjaš da si zaražen, moraš zvati svog obiteljskog liječnika i ostati doma. Samo u slučaju teških simptoma moraš zvati hitnu pomoć.

Nije lako, ali nije ni kraj svijeta. Život ide dalje, limitirani su nam izbori, no sve za dobrobit svih oko nas. Zamislite! Čak i Talijani žrtvuju svoj caffè espresso i aperitivo za opće dobro.

Izbjegavajte velika okupljanja i gužve, perite ruke, slušajte što vam kažu nadležni i pazite se!", napisala je Majstorović na Facebooku.

Tagovi: Lucija Majstorović, sjever Italije, karantena, koronavirus
PROČITAJ I OVO
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
POMOĆ
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
WASHINGTON - Opsežni paket inozemne pomoći lako je prošao Kongres SAD-a kasno u utorak nakon višemjesečne odgode, otvarajući put za milijarde dolara novog financiranja Ukrajine u trenutku napretka ruskih invazijskih snaga i nedostatka vojnih zaliha Kijeva.
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
LISTE
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je 25 kandidacijskih lista za europske izbore koji će se održati u nedjelju, 9. lipnja, a na kojima će birači izabrati 12 europskih zastupnika na pet godina.
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE