GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kaliforniju zahvatila snažna oluja atmosferske rijeke

Kaliforniju zahvatila snažna oluja atmosferske rijeke
OLUJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.01.2023 / 08:48
Autor: SEEbiz / H
LOS ANGELES - Snažna pacifička oluja u četvrtak je drugi dan zaredom izazvala jake vjetrove, obilne kiše i snijeg te poplave i klizišta diljem Kalifornije, deseci tisuća domova ostali su bez struje, a prijavljeno je i nekoliko smrtnih slučajeva.

Oluju su potaknula dva preklapajuća fenomena - ogromna struja guste vlage u zraku koja je došla iz oceana, nazvana i "atmosferska rijeka", te rašireni sustav niskog tlaka uraganske snage poznat kao "bomba ciklon".

Udar ekstremnog zimskog vremena označio je treću "atmosfersku rijeku", i najsnažniju koja je pogodila Kaliforniju od početka prošlog tjedna, s još najmanje dvije oluje koje se očekuju u sljedećih nekoliko dana.

Područje zaljeva San Francisco, glavni grad države Sacramento i okolno područje još su se oporavljali od velikih šteta od poplava kada je došlo do novog pljuska.

Nacionalna meteorološka služba (NWS) predvidjela je raširenu količinu oborina sa snijegom u planinama Sierra Nevada i obalnim lancima južne Kalifornije, upozorivši na bujične poplave i klizišta te olujne udare vjetra, koja 'čupaju' stabla i blokira cetovni promet.

Vlasti su izvijestile o najmanje dvije smrti povezane s vremenskim prilikama, drvo koje se u noći srušilo na kuću usmrtilo je jednogodišnjeg dječaka, a 19-godišnja žena je poginula kada je njezin automobil skliznuo s djelomično poplavljene ceste.

Prema podacima portala Poweroutage.us, čak 180.000 domova i poslovnih prostora rano u četvrtak ostalo je bez struje.

Za stanovnike Kalifornije najnovija serija oluja zorno ilustrira posljedice toplijih temperatura mora i zraka izazvanih klimatskim promjenama, stvarajući atmosferske riječne oluje sve učestalije i intenzivnije usred ekstremne, višegodišnje suše.


Guverner Gavin Newsom proglasio je u državi izvanredno stanje u srijedu, a državni dužnosnici pozvali su građane Kalifornije da izbjegavaju putovanja.

Očekuje se da će kiša prestati u četvrtak, rekao je Bob Oravec, meteorolog NWS-a, no prognostičari predviđaju još oluja u nadolazećim danima.

Tagovi: Kalifornija, oluja, atmosferska rijeka
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE