GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kanada premašila 40 milijuna stanovnika, rekordna imigracija

Kanada premašila 40 milijuna stanovnika, rekordna imigracija
STANOVNIŠTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2024 / 18:29
Autor: SEEbiz
OTTAWA - Kanada je dosegla rekordnih 40,77 milijuna stanovnika 2023., mahom zahvaljujući privremenoj imigraciji, no porast stanovništva nije prošao bez izazova, piše Reuters pozivajući se na Kanadski statistički ured (SC).

Prema podacima SC-a, Kanada je 2023. bila bogatija za 1,27 milijuna ljudi, 3,2 posto više u odnosu na prethodnu godinu, što je najviši godišnji rast od 1957.

Priljev imigranata, međutim, okrivljuje se za nedostatak stanovanja te su cijene kuća i stanova tako porasle da je priuštivost pala na niske grane. Sve to je uvelike naškodilo premijeru Justinu Trudeau koji se suočava s padom popularnosti.

Rast stanovništva je također srozao domaći bruto proizvod (BDP) po glavi stanovnika i pridonio padu produktivnosti, pokazuju brojke iz posljednjeg kvartala. Na to posebice upozoravaju ekonomisti Kanadske narodne banke.

"Godine 2023., 97,6 posto rasta kanadskog stanovništva se pripisuje međunarodnoj imigraciji (stalnoj i privremenoj), a tek preostalih 2,4 posto dolazi od prirodnog prirasta", stoji u izvješću statističkog ureda.

"Ovo je druga godina za redom da je privremena imigracija potaknula rast stanovništva i treća godina za redom s neto povećanjem rezidenata bez trajne dozvole boravka", dodaje SC.

Kanada je uvelike ovisila o imigraciji kako bi osnažila radnu snagu i gospodarski rast. U 2021. gotovo četvrtina stanovnika nije bila rođena u Kanadi, što je najveća brojka među skupinom zemalja G7, doznaje se izG izvješća Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

U posljednjih nekoliko mjeseci Trudeauova liberalna vlada pokušava se othrvati pritisku te je donijela mjere kojima se pokušava ograničiti koliko svake godine može u zemlju ući stranih studenata i rezidenata bez trajne dozvole boravka.

Procjenjuje se da je 1. siječnja 2024. i Kanadi živjelo 2,661.784 rezidenata bez trajne dozvole boravka. Od tog broja, njih 2,332.886 je imalo dozvolu rada i članove obitelji s kojima su živjeli. Njih 328.898 su bili tražitelji azila s ili bez dozvole za studiranje ili rad.

Tagovi: kanada, imigracija, migranti
PROČITAJ I OVO
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
(NE)SLOBODE
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
ZAGREB - Napad na Novosti, proces kroatizacije, stav prema javnoj televiziji - sve to izaziva nelagodu u javnosti, ali i kod Andreja Plenkovića.
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
JASNA PORUKA
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
ZAGREB - Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček kazao je u subotu nakon sjednice predsjedništva stranke da njihov obraz nije na prodaju i da neće podržati HDZ ni u jednoj kombinaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE