GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kanada: Trudeauovi liberali vjerojatni pobjednici parlamentarnih izbora

Kanada: Trudeauovi liberali vjerojatni pobjednici parlamentarnih izbora
LIBERALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2021 / 07:26
Autor: SEEbiz / H
OTTAWA - Iduću kanadsku vladu sastavit će Liberalna stranka Justina Trudeaua kojemu će to biti treći premijerski mandat nakon teške kampanje, pišu u ponedjeljak kanadska glasila.

Na temelju ovih rezultata izbora, još uvijek privremenih, ipak se ne može reći hoće li premijer predvoditi većinsku ili manjinsku vladu.

U zemlji sa šest vremenskih zona, posljednja birališta su se zatvorila u 19.00 sati (utorak 4.00 sata po srednjoeuropskom vremenu) na zapadu, u Britanskoj Kolumbiji, na pacifičkoj obali i u Yukonu.

Premijer na odlasku raspisao je sredinom kolovoza prijevremene izbore pokušavajući osvojiti većinu koju je izgubio dvije godine ranije. No još se ne može znati je li pobijedio umjerenog konzervativca Erina O'Toolea koji je uspješno vodio kampanju.

Ankete su još nekoliko sati prije izbora davale podjednake izglede dvjema velikim strankama, oko 31 posto glasova.

Justin Trudeau je na izlasku s birališta u Montrealu rekao da je "spokojan". "Radili smo naporno u ovoj kampanji i Kanađani sada donose važnu odluku", rekao je za AFP u društvu supruge Sophie Gregoire i djece.

Posljednjih dana predizborne utrke pozvao je glasače da mu ukažu povjerenje, rekavši da bi povratak konzervativaca bio vraćanje unazad, napose što se tiče klime.

"Ponosan što danas glasujem, učinite i vi isto!", pozvao je pak Erin O'Toole na Twitteru, objavivši i fotografiju s birališta u pratnji supruge. O'Toole je temeljio kampanju na obećanju da će biti simbol obnove, želeći privući i glasače centra.

Nedugo prije zatvaranja blirališta mjesna glasila su objavila snimke većeg broja glasača koji čekaju u redu ispred birališta u velikim gradovima.

Neki birači ističu način na koji je premijer na odlasku upravljao zdravstvenom krizom u zemlji koja ima jednu od najviših stopa procijepljenosti u svijetu.

"Mislim da je borba s pandemijom najvažnije pitanje ovih izbora. I mislim da ju je premijer dobro vodio", ocijenila je Kai Anderson (25), koja je glasala u Ottawi, saveznom glavnom gradu.

Oko 27 milijuna Kanađana s pravom glasa biralo je 338 zastupnika donjeg doma. Ako nijedna od dviju stranaka koje se još od 1867. izmjenjuju na vlasti ne dobije većinu mjesta u parlamentu, pobjednik će sastaviti manjinsku vladu.

Za to će morati pregovarati s manjim strankama poput Nove demokratske stranke (NPD, ljevica) Jagmeeta Singha koja je u anketama dobivala 20 posto glasova, ili Kvebečkog bloka, separatističke stranke na čelu s Yvesom-Francoisom Blanchetom koja je povratila snagu pred kraj kampanje nakon polemike o mjestu Quebeca u kanadskoj konfederaciji.

Tu su i Zeleni Annamie Paul čija je poruka o hitnosti rješavanja klimatskog pitanja teško dopirala do birača zbog razjedinjenosti i pada ugleda stranke.

Tagovi: Kanada, Justin Trudeau
PROČITAJ I OVO
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE