GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kaos na talijanskim ulicama: U Milanu letjeli Molotovljevi kokteli, u Torinu suzavac (VIDEO)

Kaos na talijanskim ulicama: U Milanu letjeli Molotovljevi kokteli, u Torinu suzavac (VIDEO)
OGORČENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2020 / 07:53
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
MILANO - Molotovljevi kokteli u Milanu i pokušaj zauzimanja Oblasne palače, razbijanje izloga i pljačke po Torinu uz dva ranjena policajca, sukobi s policijom u Napulju i Trstu gdje prefektura napadnuta bengalkama i topovskim udarima.

Talijanske gradove u ponedjeljak uvečer tresu prosvjedi protiv najnovijih mjera talijanske vlade usmjerenih na zaustavljanje trenda eksponencijalnog povećanja broja zaraženih, pa i mrtvih uslijed pandemije covida-19. Prethodne noći prosvjednici su iz raketnih revolvera pucali policiji u glavu i trbuh.

Stotine prosvjednika u Torinu, Milanu i drugim talijanskim gradovima iskazalo je svoj bijes potaknuti mjerama ograničenja zbog kojih su restorani i kafići morali rano zatvoriti, a kina, teretane i druga zabavna mjesta nisu ni radila, piše Associated Press.

U Torinu na sjeveru Italije neki su prosvjednici postali nasilni razbijajući izloge trgovina u elegantnoj glavnoj trgovačkoj ulici, postavljajući dimne bombe i bacajući boce na policiju na glavnom gradskom trgu gdje je sjedište regionalne vlade Pijemonta, objavila je državna TV RAI .

Jedan fotograf ozlijeđen je bačenom bocom, izvijestio je RAI. Policija je ispalila suzavac kako bi rastjerala prosvjednike na Piazza del Castello.

Na tom istom trgu, nekoliko sati ranije, oko 300 taksija mirno se poredalo u urednim redovima kako bi skrenulo pažnju na svoje silne ekonomske gubitke zbog pada turizma i odlaska radnika iz centra grada koji tijekom pandemije svoje poslove obavljaju od kuće.

U poslovnom središtu Milanu, policija je suzavcem rastjerala prosvjednike koji su navodno bacali i molotovljeve koktele, a novinar Associated Pressa vidio je najmanje dvije privedene osobe. 

Prosvjedi su započeli nedugo nakon što je na snagu stupila odredba vlade kojom se zahtijeva da barovi, kafići i restorani zatvore vrata u 18 sati sljedećih 30 dana, dok Italija posljednjih tjedana pokušava zaustaviti ponovno bujanje infekcija virusom Covida-19.

Budući da većina Talijana ne večera prije 19:30, uredba je učinkovito uništila već ionako ozbiljno potreseno poslovanje restorana, iako se dostave hrane mogu nastaviti do ponoći.

U Napulju neredi ne jenjavaju već četiri večeri. Ondje je na ulice izišao „trojni savez“, kako ga zove novinar Michele Serra: lokalna mafijaška organizacija camorra, ekstremna neofašistička desnica (ponajviše Nova snaga i Casa Pound), te kao treći ali najbrojniji ugostitelji i kulturnjaci.

Tagovi: neredi u Italiji, Torino, Milano, Trst, koronavirus u Italiji
PROČITAJ I OVO
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
RAKETE
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
WASHINGTON - Sjedinjene Države poslale su Ukrajini novi raketni sustav dugog dometa, potvrdio je Pentagon. To oružje velike preciznosti dio je hitnog vojnog paketa za Ukrajinu koji je SAD najavio u ožujku, ali "na zahtjev Ukrajine" nije bilo izričito navedeno na popisima isporuka.
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE