GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kaos u Skupštini Srbije, umalo izbila tučnjava

Kaos u Skupštini Srbije, umalo izbila tučnjava
INCIDENTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.02.2023 / 15:19
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - "Predaja nije opcija, naša politika bit će da po svaku cijenu sačuvamo mir i stabilnost, da se suzdržimo i ne odgovaramo na provokacije osim ako životi i imovina ljudi ne budu bili ugroženi", rekao je zastupnicima u parlamentu Srbije predsjednik te zemlje Aleksandar Vučić predstavivši plan EU za Kosovo kao "non paper".

On je, na posebnoj sjednici Skupštine Srbije o Kosovu, na kojoj se očekivalo da zastupnike upozna s francusko-njemačkim planom za Kosovo, rekao da će ukazati na "sve najlošije točke" te inicijative, ali da ne smije iznijeti cijeli plan, već samo ono što je "najgore za Srbiju".

U jednom je trenutku gotovo izbila prava tučnjava između zastupnika vlasti i opozicije. Najprije je došlo do verbalnog obračuna, a onda i do naguravanja. Sve se odvijalo ispred Vučićevog stola.

Oporbeni zastupnici nakon toga su vikali: "Izdaja, izdaja!". Vučić je nakon toga potpuno pobjesnio.

"Vi ste Kosovo dali, mi branimo Kosovo od takvih kao što ste vi. Vraćamo ga. Sram vas bilo, lažovi jedni!" urlao je Vučić.

Oporbene zastupnike nazivao je huliganima i lopovima.

Nakon Vučićeva urlanja opozicija skandira: "Ne damo Kosovo!". Viču: "Ostavka, ostavka!".

"Pustite ih neka rade što hoće, kažu nema ih u velikim medijima, gostuju više od svih. E sad da vam kažem, kažu došli smo do non papera. Kažu, mora se pokazati, a to je neslužbeni diplomatski papir... Nisam fasciniran nešto, što biste? Da me tučete? Da se vi pitate, prodali biste Kosovo odavno", poručio je Vučić i rekao zastupniku Jovanoviću da je huligan.

Vučić je danima prije sjednice pozivao na "nacionalno jedinstvo".

Prijedlog EU, koji podržavaju Njemačka, Francuska, Italija i SAD, Beogradu i Prištini predstavljen je u rujnu i prosincu prošle godine, a predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu. Beograd inzistira na tome da je formiranje Zajednice srpskih općina na Kosovu ključna točka za nastavak daljnjeg dijaloga o konačnom rješenju.

Vučić je poslije nedavnog sastanka s izaslanicima SAD-a i EU izjavio da je Srbija "spremna prihvatiti koncept europskog plana" i raditi na primjeni predloženog sporazuma o dijalogu s Kosovom, a potom je bio izložen pritisku da plan predstavi parlamentu, što ni danas nije u cijelosti učinio, ustvrdivši da je riječ o dokumentu koji ima status "non paper".

U samom planu najteže stvari za nas su da se "Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji", rekao je Vučić, naglasivši kako Beograd "ne može spriječiti prijem Kosova u Vijeće Europe i NATO".

"Protivili se ne protivili, u Vijeću Europe u trenutku kad oni odluče imat će većinu, protivili se ne protivili - imat će većinu za NATO. Protivili se ne protivili za EU - to je njihova odluka", rekao je Vučić.

On je ocijenio da je za Srbiju sporna odredba prijedloga u kojoj se navodi kako će se "obje strane voditi ciljevima i načelima predočenim u Povelji UN-a, naročito onim koje se odnose na suverenu jednakost svih država i na poštovanje njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, smatrajući Kosovo nezavisnom državom".

Na kritike oporbe kako im plan o kojem se raspravlja nije dostupan, Vučić ih je pozvao u svoj ured u ponedjeljak da im pokaže francusko-njemački prijedlog, inzistirajući da je to neformalni dokument, "non papar", te da ga se zato ne smije objavljivati "jer je to pravilo u diplomaciji".

Tagovi: Aleksandar Vučić, Kosovo, Skupština Srbija
PROČITAJ I OVO
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE