GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Karantena u jedanaest četvrti u Pekingu zbog ponovne pojave koronavirusa

Karantena u jedanaest četvrti u Pekingu zbog ponovne pojave koronavirusa
LOŠE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.06.2020 / 12:56
Autor: SEEbiz / H

PEKING - Nekoliko desetaka stanovnika Pekinga pozitivno je na novi koronavirus, što potvrđuje da se pojavilo novo žarište zaraze u kineskom glavnom gradu zbog čega je hitno uvedena karantena u 11 gradskih četvrti.

Novi slučajevi zaraze probudili su strahove od ponovnog izbijanja epidemije u Kini, odakle je prošle godine počelo širenje covida-19, točnije iz grada Wuhana u središtu zemlje, no vlasti su bolest uspjele staviti pod nadzor strogom karantenom.

Mjere su ukinute postupno kako se broj zaraženih smanjivao, a većina novozaraženih zadnjih mjeseci bili su građani koji su se vratili u Kinu iz inozemstva.

Kina je službeno registrirala 4634 smrtnih slučajeva od covida-19, dok je u svijetu do sada umrlo više od 422.000 ljudi.

Tržnica Xinfadi, u okrugu Fengtai na jugu Pekinga, zatvorena je jer je povezana s većinom slučajeva zaraze.

Sedam slučajeva zaraze potvrđeno je u okolici te tržnice na kojoj se prodaju meso, riba i povrće, od čega šest u subotu, po kineskim vlastima.

Još 45 slučajeva, asimptomatskih, potvrđeno je nakon testiranja provedenih u petak na gotovo 2000 radnika na tržnici, rekao je gradski dužnosnik za zdravlje, Pang Xinghuo.

Prvi slučaj covida-19 u Pekingu u dva mjeseca prijavljen je u četvrtak. Riječ je o osobi koja je bila na toj tržnici prošli tjedan i u zadnje vrijeme nije napuštala grad.

Među šest novih slučajeva prijavljenih u subotu troje je radnika s tržnice, osoba koja je ondje bila u kupnji i troje djelatnika istraživačkog centra za meso udaljenog od tržnice sedam kilometara. Jedan od njih bio je na tržnici prošli tjedan.

Vlasti su tržnicu zatvorile kao i tržnicu plodova mora koju je posjetila jedna zaražena osoba kako bi se provela dezinfekcija i prikupili uzorci za analizu.

U blizini tržnica raspoređene su stotine policajaca. Dužnosnici okruga Fengtai kazali su u subotu da su uveli „ratne mjere” zbog novog vala zaraze.

U subotu ujutro dobrovoljci su obilazili građane po njihovim stanovima u nekoliko pekinških četvrti ne bi li utvrdili tko je sve bio na tržnici Xinfadi.

Vlasti su također najavile skoru organizaciju testiranja širokih razmjera za sve osobe koje su bile u kontaktu s tom tržnicom od 30. svibnja.

Zatvoreno je devet škola i vrtića.

Vlasti u Pekingu u petak su odgodile povratak učenika u osnovne škole i suspendirale sva sportska događanja. Otkazani su i posjeti Pekingu za skupine iz drugih pokrajina.

Direktor tržnice mesa Xinfadi rekao je za Beijing News da je virus potvrđen na daskama za rezanje uvezenog lososa.

Sanitarne vlasti zbog toga su naložile inspekciju u cijelom gradu svježeg i smrznutog mesa, peradi i ribe, u supermarketima, skladištima i restoranima.

Tagovi: koronavirus u Kini, Peking, drugi val, Xinfadi
PROČITAJ I OVO
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE