GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Karlovac: Uhićeni Rusi koji su željeli opljačkati bankomat

Karlovac: Uhićeni Rusi koji su željeli opljačkati bankomat
PLJAČKAŠI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2020 / 16:39
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
KARLOVAC - Dvojica mladića iz Rusije, koje su u Hrvatsku došli s planom da lica maskiranih lažnim bradama, brkovima i perikama, te uz pomoć trenutno najnovije provalničke tehnologije za bankomate tzv. "black box" hakiraju bankomate te iz njih uzimaju novac, uhićeni su zahvaljujući pravododnoj akciji policije.

Mladi Rusi, stari 21 i 22 godine, u Hrvatsku su došli odvojeno kako ne bi pobudili sumnju, zatim su se maskirali, uanjmili automobil te se uputili u prvo hakiranje bankomata u Karlovcu. Međutim, premda su već izrezali bankomat kako bi mogli priključiti opremu za hakiranje (Black box), odustali su od provale ne uzevši ništa. No, policija im je ubrzo ušla u trag te su uhićeni na području Zagreba.

Kako je priopćila policija, Rusi su prijavljeni za tri kaznena djela - zlouporaba naprava, oštećenje tuđe stvari i pokušaj računalne prijevare. U akciji hvatanja mladih hakera sudjelovali su, osim zagrebačkih i karlovačkih policajaca, i policajci iz PNUSKOK-a.

- Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su osumnjičeni po prethodnom dogovoru, u različito vrijeme s jednim danom razlike i na različite načine došli na područje Republike Hrvatske u Zagreb, gdje su odsjeli u hotelima na različitim adresama, nakon čega su unajmili osobno vozilo s kojim su 20. veljače 2020. godine u ranim jutarnjim satima dovezli se na područje Karlovca. Nakon što su parkirali, pješice su se uputili u neposrednu blizinu bankomata te s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristili, oštetili ga na način da su uporabom tjelesne snage i podesnog alata, kojega su prethodno nabavili i donijeli sa sobom, demontirali masku, odnosno plastiku na gornjem dijelu bankomata iznad tipkovnice, pri čemu su na taj način napravili otvor koji se može pristupiti komunikacijskim žicama bankomata koje su pogodne za priključivanje elektronske naprave u namjeri da elektronskim putem daju nalog bankomatu za isplatu novca. Nakon toga su se zbog nepoznatih razloga udaljili s mjesta počinjena kaznenih djela, ne otuđivši novac.

Temeljem naloga suda, obavljena je pretraga prostora gdje su boravili i vozila te su pronađeni predmetni prikladni za prikrivanje identiteta prilikom mogućih činjenja kaznenih djela, priopćila je zagrebačka policija.

Tagovi: Karlovac, bankomat, ruska banda, black box,
PROČITAJ I OVO
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
BIZARNO
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
ZAGREB - Iako su to mogli učiniti unatrag devet dana, do petka još ni jedna politička stranka ili birači nisu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavili kandidacijsku listu za europske izbore. Rok za dostavu im je u utorak, 23. travnja, u ponoć.
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE