GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kasparov i Hodorkovski stavljeni na popis stranih agenata

Kasparov i Hodorkovski stavljeni na popis stranih agenata
OBILJEŽENI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2022 / 08:13
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Bivši šahovski prvak Gari Kasparov i bivši oligarh Mihail Hodorkovski, koji danas žive u egzilu kao protivnici ruskog predsjednika, proglašeni su u petak "stranim agentima", objavilo je rusko ministarstvo pravosuđa.

Ta uvredljiva etiketa nalik onoj "neprijatelj naroda" iz sovjetskog doba, koristi se u u današnjoj Rusiji za ocrnjivanje i protivnika, novinara i boraca za ljudska prava koje Kremlj optužuje da se bave aktivnostima financiranima iz inozemstva.

"Strani agenti" podvrgnuti su brojnim pritiscima, protiv njih vode se dugi procesi, prijete im sankcije i zatvor. Svoj status dužni su navesti u svim objavama.

Na dopunjenu popisu objavljenom na svojim mrežnim stranicama, rusko ministarstvo pravosuđa potvrdilo je da Mihail Hodorkovski (58) i Gari Kasparaov (59) imaju "izvore" u Ukrajini za financiranje svojih aktivnosti.

Bivši šahovski prvak Kasparov odavana je protivnik politici predsjednika Vladimira Putina, ima i hrvatsko državljanstvo, a živi gotovo deset godina u Sjedinjenim Državama.

Hodorkovski je bio jedna od najjačih poduzetnika u Rusiji 90-ih se dok se nije politički sukobio s Kremljom kada je na vlast 2000. stupio Putin.

Hodorkovski je proveo deset godina u zatvoru od 2003. do 2013., i od tada živi u egzilu. Godinama je financirao u Rusiji oporbenu organizaciju Open Russia, koja se sama raspustila u svibnju 2021. pod rastućim pritiskom ruskih vlasti.

Tagovi: Gari Kasparov, Mihail hodorkovski, Vladimir Putin, Open Russia
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE