GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kazahstan gori, Nazarbajev u bijegu

Kazahstan gori, Nazarbajev u bijegu
REVOLUCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2022 / 20:10
Autor: SEEbiz / jutarnji.hr
ZAGREB - Čini se da je samo u nekoliko dana žestokih prosvjeda (počeli 3. siječnja zbog poskupljenje autoplina) režim u Kazahstanu pao.

Dugogodišnji Elbasi - vođa nacije - Nursultan Nazarbajev koji je na vlasti od 1989. godine (povukao se s mjesta predsjednika 2019. ali je i dalje bio vladar iz sjene) sprema se, ako već i nije, napustiti zemlju! Radio Eho Moskve objavio je kako je Nazarbajev, spreman napustiti zemlju, zbog "odlaska na liječenje".

Tu informaciju radio je dobio od izvora u ruskom ministarstvu vanjskih poslova, a nije isključeno da je Nazarbajev već i pobjegao iz države.

U nekadašnjem glavnom gradu Almatiju (bivša Alma Ata) razjareni prosvjednici ruše Nazarbajevljeve spomenike, zauzeli su niz državnih zgrada pa i gradsku upravu, ali i tamošnji međunarodni aerodrom. Radio ne navodi gdje bi to na "liječenje" otputovao Nazarbajev, ali vjerojatno se radio o nekom od ruskih "lječilišta".

Mediji javljaju kako se ne zna što će biti s letovima za Minsk i Moskvu, a iz tih gradova već su obustavili svoje letove prema Kazahstanu. U zemlji je nekoliko prorežimskih tv postaja prestalo s radom, a studiji nekih od njih su pobunjenici uništili, dok su zaposlenici bježali pred razjarenim pobunjenicima.

Prosvjednicima su se pridružili i radnici najvećeg metalurškog zavoda u Kazahstanu u gradu Balkaš. Prosvjedi se šire zemljom, a u Kazahstanu je isključen internet, a ne radi ni mobiteli. Deseci tisuća ljudi izašli su na prosvjede koji su ubrzo poprimili političke obrise, zabranjeni opozicijski pokret Demokratski izbor pozvao je svoje pristaše da izađu na ulice, a policija ih brutalno rastjeruje uz pomoć gumenih metaka i suzavca. Došlo je i do žestokih sukoba, pogotovo u gradu Almatiju. Ozlijeđeno je stotinjak policajaca i više od 500 demonstranata, a najmanje toliko ih je i privedeno.

Agencije javljaju da ulicama vlada kaos, a izgleda da je režimu koji zemljom upravlja od stjecanja neovisnosti početkom 90-ih godina 20. stoljeća, došao definitivni kraj. Prosvjednici oboružani letvama, lancima i ostalim priručnim "oružjem" upali su u zgradu Gradskoga poglavarstva odakle su se ubrzo začuli pucnji, a buknuo je i požar. Masa prosvjednika u Almatiju je razorila i zapalila sjedište vladajuće stranke Nur Otan (Svjetlo domovine) koju predvodi kazahstanski predsjednik Kasim-Žomart Tokajev. Po ulicama gore automobili, kamioni i autobusi, a prosvjednici pozivaju policiju da im se pridruži.

Tagovi: Kazahstan, cijene goriva, Kasim-Žomart Tokajev, Nursultan Nazarbajev
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE