GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kazne autorima govora mržnje, a ne medijima

Kazne autorima govora mržnje, a ne medijima
PRIJEDLOG ZAKONA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.07.2021 / 10:19
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - U konačnom prijedlogu Zakona o elektroničkim medijima (ZEM) uvažene su kritike pa će kazne za govor mržnje snositi autori komentara a ne mediji, piše u subotu Jutarnji list.

U odnosu na prvi prijedlog koji je zimus doživio niz kritika i medijskih profesionalaca pa i opće javnosti, konačni tekst ZEM-a donosi nekoliko značajnih izmjena od kojih će, vjerojatno, najveću pozornost izazvati pokušaj suzbijanja govora mržnje na hrvatskim portalima. Ministarstvo kulture i medija prihvatilo je kritike novinara, urednika i vlasnika medijskih kuća pa za govor mržnje masne kazne neće dolaziti na adrese medija već u poštanske sandučiće stvarnih autora komentara čiji sadržaj krši odredbe hrvatskih zakona.

U prvoj verziji ZEM-a pisalo je da je "pružatelj elektroničkih publikacija odgovoran za cjelokupni sadržaj, uključujući i onaj koji je generirao korisnik". To je značilo da bi mediji u potpunosti odgovarali, pa u konačnici mogli biti i brutalno kažnjeni, među ostalim i zbog rasističkih ili komentara koji potiču na nasilje - komentara koji se objavljuju na portalima ispod novinskih tekstova, a pišu ih mahom anonimne osobe. Za takav sadržaj koji "visi" na portalima ispod autorskih tekstova, u prvoj verziji zakona, bila je predviđena kazna u rasponu od 100 tisuća do čak milijun kuna.

Ministarstvo je u potpunosti izmijenilo sporni članak i ubuduće će za komentare odgovarati njihovi stvarni autori. Zauzvrat vlasnici medija - ako ne žele biti kažnjeni - morat će u potpunosti promijeniti pravila igre za svoje čitatelje - komentatore. Točnije morat će registrirati korisnika i "na jasan i lako uočljiv način upozoriti ga na pravila komentiranja i na kršenje propisanih odredaba", piše u subotu Jutarnji list koji kaže da bi konačni prijedlog zakona mogao biti usvojen na prvoj idućoj sjednici Vlade RH.

Tagovi: Ministarstvo kulture i medija, Zakon o elektroničkim medijima, govor mržnje
PROČITAJ I OVO
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE