GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kenneth Kaunda umro u 97. godini

Kenneth Kaunda umro u 97. godini
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2021 / 20:56
Autor: SEEbiz / H
LUSAKA - Kenneth Kaunda, prvi zambijski predsjednik koji je svoju zemlju predvodio 27 godina i koji je zagovarao borbu protiv apartheida i HIV-a u Africi, umro je u 97. godini.

"KK", kako su ga popularno zvali, liječio se od upale pluća u medicinskom centru Maina Soko, vojnoj bolnici u Lusaki. Nije bio zaražen covidom-19, piše BBC.

Vijesti o Kaundinoj smrti objavio je njegov sin Kambarage, na Facebook stranici preminulog predsjednika.

Pedesetih godina prošlog stoljeća Kaunda je bio ključna figura pokreta za nezavisnost tadašnje Sjeverne Rodezije od Britanije. Postao je predsjednik neovisne Zambije nakon proglašenja neovisnosti zemlje 1964.

Kao čelnik prve zemlje u regiji koja je raskinula s europskim kolonizatorima, Kaunda je poduzimao napore da povuče i druge bivše kolonije u smjeru kojim je krenula Zambija.

Kao čelnik Ujedinjene stranke nacionalne neovisnosti (UNIP) koja je naginjala lijevo, Kaunda je predvodio državu kroz desetljeća jednostranačkog sustava.

Sin svećenika i učitelj, Kaundu se smatralo jednim od posljednjih živućih afričkih boraca protiv kolonijalizma.

Uspostavom jednostranačkoga režima, gospodarskom stagnacijom i raširenom korupcijom, razvio se otpor njegovoj politici. Poražen je na izborima 1991.

Nakon što se povukao iz politike, aktivirao se u humanitarnom radu kroz zakladu za djecu, organizaciju koja se bavi AIDS-om. Javno je obznanio da je jedan od njegovih sinova umro od te bolesti.

Odstupio je s dužnosti nakon što je izgubio na višestranačkim izborima 1991. godine.

Tagovi: Kenneth Kaunda, Zambija, AIDS, Pokret nesvrstanih, Sjeverna Rodezija
PROČITAJ I OVO
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
RAKETE
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
WASHINGTON - Sjedinjene Države poslale su Ukrajini novi raketni sustav dugog dometa, potvrdio je Pentagon. To oružje velike preciznosti dio je hitnog vojnog paketa za Ukrajinu koji je SAD najavio u ožujku, ali "na zahtjev Ukrajine" nije bilo izričito navedeno na popisima isporuka.
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
KAMPANJA
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Joea Bidena nastavit će koristiti TikTok, rekao je dužnosnik kampanje u srijedu, ubrzo nakon što je američki predsjednik potpisao zakon koji će zabraniti aplikaciju ako je kineski vlasnik ne proda
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
SDP
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
ZAGREB - " Mora se spriječiti pljačka, mora se osigurati sloboda govora, to je prioritet."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE