GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

KFOR razbio protest u Zvečanu, veliki broj ranjenih

KFOR razbio protest u Zvečanu, veliki broj ranjenih
SUKOBI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2023 / 21:30
Autor: SEEbiz / N1 info
ZVEČAN - KFOR je razbio protest ispred zgrade opštine u Zvečanu. Posle podne je u toj većinski srpskoj opštini na severu Kosova došlo do sukoba između snaga Kfora i okupljenih građana, bačene su šok bombe i suzavac, a letele su i kamenice i flaše. Kako prenose mediji, ima povređenih na obe strane.

Do sukoba je došlo kada su okupljeni Srbi odbili da, posle višečasovnih pregovora i protesta, propuste tri blindirana policijska vozila, zatraživši da opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, napuste sve specijalne jedinice Kosovske policije.

Više od 53 osobe imaju različite vrste povreda od šok bombi, suzavca i udaraca, troje je zadržano u bolnici, a jedna osoba je životno ugrožena i ima prostrelne rane, rekao je za N1 direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek.

Italijanski list „Republika“ objavio je da je povređen 41 pripadnik Kfora, od čega 11 Italijana.

U Leposaviću i Zubinom Potoku nije bilo tenzija, građani su se razišli i najavili novo okupljanje za sutra.

Nasilje na severu su osudili NATO, šef misije EU na Kosovu, članice Kvinte, ambasadori SAD i Britanije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je albanski premijer Aljbin Kurti želeo da dođe do sukoba NATO i Srba.

Građani u četiri opštine na severu Kosova (Zvečan, Zubin Potok, Leposavić i Kosovska Mitrovica) sa srpskom većinom od petka pokušavaju da spreče novoizabrane albanske gradonačelnike da uđu u zgrade opština.

Incidenti su izbili već u petak, a šok bombe i suzavac bačeni su u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Sve je počelo oko 11 sati, kada su se oglasile sirene za uzbunu, a pored zgrada lokalnih opština su se pojavili građani. Intervenisala je policija, kako bi omogućila novoizabranim gradonačelnicima da uđu u te zgrade.

Na zgradama opština Leposavić i Zubin Potok okačene su kosovske zastave. U sukobima u petak povređeno je desetak osoba.

Tagovi: Zvećan, kosovo, sukobi na Kosovu, KFOR, aleksandar Vučić, Albin Kurti
PROČITAJ I OVO
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
PREGOVORI
Plenković blizu dogovora o većini s 80 ruku
VUKOVAR - Pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta nastavljeni su danas u Vukovaru na neformalnom sastanku, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, nova saborska većina, iako još nije dogovorena, mogla bi se oformiti s 80 ruku.
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
PRITVOR
Bivši pomoćnik Nine Obuljen dobio jednomjesečni pritvor
ZAGREB - Zagrebački Županijski sud je odredio mjesečni pritvor Davoru Trupkoviću, bivšeg bliskom pomoćniku HDZ-ove ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, javlja HRT.
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući
ANALITIČARI
Puhovski: Pupovac bi se mogao sam povući

ZAGREB - Politički analitičar i profesor Žarko Puhovski gostovao je u N1 Newsroomu s Ankom Bilić Keserović i komentirao sastavljanje većine nakon parlamentarnih izbora održanih 17. travnja.

Plenković o Milanoviću: Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire?
REAKCIJE
Plenković o Milanoviću: Kršitelj Ustava kaže da sam se ja vratio u ustavne okvire?
VUKOVAR - Nastavljaju se pregovori oko sastavljanja saborske većine i nove hrvatske vlade, a danas će predstavnici HDZ-a, koji je na izborima osvojio 61 mandat, s članovima Domovinskog pokreta razgovarati u Vukovaru.
Milanović: Dobro je da se tehnički premijer vratio u ustavne okvire
PREDSJEDNIK
Milanović: Dobro je da se tehnički premijer vratio u ustavne okvire
ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović potpisat će danas Rješenje o imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije kojim se Daniel Markić imenuje vršiteljem dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije s danom 6. svibnja 2024., do imenovanja ravnatelja, a najduže na rok do dva mjeseca, izvijestili su iz Ureda predsjednika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE