GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina obećala postići klimatsku neutralnost prije 2060.

Kina obećala postići klimatsku neutralnost prije 2060.
KLIMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.09.2020 / 12:16
Autor: SEEbiz / H

PEKING - Kineski predsjednik Xi Jinping u utorak je obećao veliku kampanju protiv klimatskih promjena te je Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda rekao da njegova zemlja želi postati klimatski neutralna prije 2060. godine.

"Cilj nam je postići vrhunac emisija CO2 prije 2030. te postići ugljičnu neutralnost prije 2060. godine", rekao je Xi.

To je prvi kineski cilj klimatske neutralnosti.

Prošlog je tjedna Europska unija pozvala Kinu, najvećeg svjetskog emitera ugljičnog dioksida, da klimatsku neutralnost cilja idealno za 2050., ili najkasnije za 2060. godinu.

Do sada je Kina samo priopćila da će njezine emisije doseći vrhunac oko 2030. godine, prema klimatskom pariškom sporazumu. Međutim, mnogi su očekivali da će Kina i ranije ograničiti emisije, a EU je pozvao Peking da to učini do 2025. godine.

Klimatska neutralnost podrazumijeva da uporaba goriva ili ljudska aktivnost nemaju utjecaja na koncentraciju ugljičnog dioksida u atmosferi, pa tako i ne štete klimi.

Xi je obećao da će Kina "povećati svoje namjeravane nacionalne i određene doprinose" kako bi ispunili Pariški sporazum "usvajanjem snažnijih mjera".

Sve bi zemlje trebale "težiti inovativnom, koordiniranom, zelenom i otvorenom razvoju za sve, iskoristiti povijesne mogućnosti koje pruža novi ciklus znanstvene i tehnološke revolucije te industrijske transformacije, postići zeleni oporavak svjetskog gospodarstva u eri poslije Covida-19 te tako stvoriti snažnu silu koju pokreće održivi razvoj", rekao je Xi.

Tagovi: klimatska neutralnost, klima, NR Kina, Xi Jinping
PROČITAJ I OVO
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE