GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina očekuje pad stanovništva do 2025.

Kina očekuje pad stanovništva do 2025.
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.08.2022 / 09:27
Autor: SEEbiz / H
BEIJING - Broj stanovnika u Kini počet će padati do 2025., unatoč prekidu s dugogodišnjom politikom jednog djeteta, koji je trebao potaknuti rađanje u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, priopćilo je tamošnje ministarstvo zdravstva.

Ta azijska država suočava se s demografskom krizom i s radnom snagom koja brzo stari, gospodarskim usporavanjem i najnižim rastom stanovništva u zemlji tijekom desetljeća.

Prošle je godine stopa nataliteta pala na najnižu razinu u povijesti i taj će se trend nastaviti.

"Stopa rasta stanovništva znatno se usporila. Ući će u fazu negativnog rasta tijekom 14. petogodišnjeg plana" (2021.-2025.), upozorilo je ministarstvo zdravstva u najnovijem izvješću, prenosi agencija France Presse.

Kina je posljednjih godina ublažila svoju dugogodišnju strogu politiku kontrole rađanja. Godine 2016. dopustila je parovima da imaju dvoje djece, a od prošle godine i troje.

No te odluke nisu dovele do baby buma i većeg rađanja. Parove u tome obeshrabruju rastući troškovi života, stanovanja i posebno obrazovanja djece.

“Naša politika pomoći pri porodu nije savršena, postoji veliki raskorak u odnosu na stanje demografskog razvoja i očekivanja stanovništva”, istaknuli su u Ministarstvu zdravlja.

Kako bi se potaknulo rađanje, ministarstvo se zalaže za smanjenje financijskog pritiska na parove kroz stambenu, obrazovnu i poreznu politiku.

Tako veliki grad Hangzhou, na istoku zemlje, od ponedjeljka nudi obiteljima s troje djece kredite s većim iznosima za kupnju prve kuće.

I u drugim područjima pokrenuta je politika podrške posljednjih mjeseci, navode državni mediji.

U 2021. Kina je zabilježila 10,62 milijuna rođenih, što je najniža razina od 1978., pokazuju službeni podaci.

Tagovi: kinesko stanovništvo, pad stanovništva
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE