GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina odbacuje novu istragu SAD-a o porijeklu koronavirusa

Kina odbacuje novu istragu SAD-a o porijeklu koronavirusa
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2021 / 23:11
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Kina je u četvrtak i odbacila kritizirala zahtjev predsjednika SAD-a Joea Bidena da američke obavještajne agencije pokrenu novu istragu o izvoru koronavirusa, optuživši Washington da nastoji politizirati to pitanje.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih polsova Zhao Lijian u četvrtak je optužio SAD da pokušava Kini pripisati krivnju za pandemiju i branio svoju zemlju od sumnji da je koronavirus uslijed neke nesreće pobjegao iz laboratorija.

On je istaknuo da su stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u veljači zaključili da je pretpostavka o takvom "curenje" virusa iz laboratorija krajnje malo moguća.

"Neki u SAD-i zatvaraju oči pred činjenicama ", rekao je Zhao dodavši da Sjedinjene Države time žele skrenuti pozornost s vlastitog "nekompetentnog odgovora" na pandemiju. Također je sugerirao da bi izvor koronavirusa mogao biti laboratorij vojske SAD-a.

"Postoje mnoge dvojbe glede laboratorija u Fort Detricku, a SAD ima više od 200 bioloških laboratorija u svijetu", rekao je.

Ako SAD zatraži od Kine da sudjeluje u punoj istrazi, Kina bi zatražila od SAD-a da slijedi Kinu i dozvoli međunarodne istrage.

Amanda Schoch, pomoćnica ravnateljice nacionalnih obavještajnih službi SAD-a za stratešku komunikaciju, najavila je da će se istrage "agresivno" nastaviti, a ranije je objavljeno da su neke agencijama američke obavještajne zajednice podijeljene glede pitanja je li virus prešao sa zaraženih životinja na ljude ili je "pobjegao" iz laboratorija.

"Obavještajna zajednica ne zna točno gdje, kada i kako je prvotno prenesen virus covida-19 ali se usredotočila oko ta dva vjerojatna scenarija", priopćio je ured ravnateljice za nacionalne obavještajne službe SAD-a,

"Iako su dva elementa obavještajne zajednice sklona prvom a jedan drugom scenariju, oboje s malim ili umjerenim uvjerenjem, većina agencija zajednice vjeruje da nema dovoljno informacija za procjenu koji je scenarij vjerojatniji", priopćeno je.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u srijedu da je američka obavještajna zajednica podijeljena u pitanju porijekla koronavirusa i je li prešao sa zaražene životinje na čovjeka ili se radi o nesreći u laboratoriju zatražio nastavak istrage o izvoru pandemije covida-19.

Tagovi: Kina, koronavirus, Wuhan, Joe Biden, Zhao Lijian
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE