GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina odgovorila Merkel: Bili smo transparentni u vezi koronavirusa

Kina odgovorila Merkel: Bili smo transparentni u vezi koronavirusa
ODGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2020 / 13:01
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Kina je u utorak poručila da je u svojoj borbi protiv koronavirusa postupala transparanetno i tako odgovorila na zahtjev njemačke kancelarke Angele Merkel da Peking rasvijetli okolnosti izbijanja pandemije.

"Kina se uvijek na otvoren, transparentan i odgovoran način zalagala za jačanje međunarodne suradnje na području epidemiologije", izjavio je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang.

Nakon što je Peking zasut optužbama da je umanjivao učinke epidemije u zemlji, Merkel je jučer pozvala kinesku vladu da bude što je moguća transparentnija u vezi "nastanka" novog koronavirusa SARS-Cov-2.

"Što Kina bude transparentnija oko podrijetla virusa, biti će bolje za sve u svijetu kako bismo iz toga nešto naučili", kazala je Merkel i tako se pridružila cijelom zboru zemalja, poput Francuske i SAD-a, koje traže da Kina otkrije punu istinu o nastanku pandemije koronavirusa.

Glasnogovornik Geng je kazao da njegova zemlja i Njemačka intenzivno komuniciraju o zauzdavanju pandemije. Na pitanje o podrijetlu virusa, koji se svoje prve poznate žrtve pokosio krajem prosinca u Wuhanu, kratko je odgovorio da je to u domeni znanstvenika.

Također je rekao da je Kina odbacila zahtjev Australije za provođenjem istrage o upravljanju krizom uzrokovanom pandemijom.

Kineski Institut za virusologiju u Wuhanu odbacio je pisanje američkih medija da je upravo taj laboratoriji mogući izvor novog koronavirusa.

Većina znanstvenika, ali ne svi, smatra da je taj kobni virus najvjerojatnije prešao na čovjeka s neke životinje te da je zaraza krenula s tržice u Wuhanu na kojoj se prodaju žive i mrtve divlje životinje.

Činjenica da se upravo u Wuhanu nalazi laboratorij za izučavanje virusa koji traži najveći stupanj biosigurnosti potakla je špekulacije o "bijegu" virusa iz laboratorija.

Tagovi: koronavirus u Kini, Wuhan, Covid-19, Angela Merkel, Geng Shuang
PROČITAJ I OVO
Izrael osudio odluku Slovenije da prizna palestinsku državu
REAKCIJE
Izrael osudio odluku Slovenije da prizna palestinsku državu
TEL AVIV - Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je odluku Slovenije donesenu u četvrtak da prizna neovisnu palestinsku državu.
Slovenija priznala Palestinu
PRIZNANJE
Slovenija priznala Palestinu
LJUBLJANA - Slovenska vlada objavila je da se pridružuje nevelikom broju europskih država koje priznaju palestinsku državnost.
Izraelska vojska zauzela cijelu granicu između Gaze i Egipta
POTEZI
Izraelska vojska zauzela cijelu granicu između Gaze i Egipta
TEL AVIV - Izraelske snage preuzele su kontrolu nad tampon zonom duž granice između pojasa Gaze i Egipta, priopćilo je u srijedu vojska te zemlje, dajući Izraelu efektivnu vlast nad cijelom kopnenom granicom palestinske teritorije.
Elon Musk mogao bi postati Trumpov politički savjetnik
OPCIJE
Elon Musk mogao bi postati Trumpov politički savjetnik
WASHINGTON - Donald Trump razmatra izbor milijardera Elona Muska za političkog savjetnika ako republikanski predsjednički kandidat ponovno osvoji Bijelu kuću na izborima u studenom, izvijestio je u srijedu Wall Street Journal (WSJ), pozivajući se na ljude upoznate s razgovorima.
Trupković pušten iz istražnog zatvora, razriješen je važne funkcije
ISTRAGA
Trupković pušten iz istražnog zatvora, razriješen je važne funkcije
ZAGREB - Davor Trupković koji je bio pomoćnik ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek pod istragom je zbog sumnje u povezanost s malverzacijama kod obnove nakon potresa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE