GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina optužuje Ameriku da stvara i širi strah nakon pojave koronavirusa

Kina optužuje Ameriku da stvara i širi strah nakon pojave koronavirusa
OPTUŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2020 / 11:19
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Sjedinjene Države svojim su postupcima stvarale i širile paniku nakon izbijanja epidemije koronavirusa u Kini umjesto da ponude bilo kakvu važniju pomoć, objavilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak kada je broj umrlih, 361, premašio broj žrtava SARS-a.

Sjedinjene Države bile su prva država koja je objavila djelomično povlačenje svog diplomatskog osoblja i prva koja je nametnula ograničenja za putovanja kineskim turistima, rekla je glasnogovornica ministarstva Hua Chunying. 

"Sve što su učinili samo je stvorilo i širilo strah, a to je loš primjer", rekla je Hua na brifingu.

Kina se nada da će države donijeti prosudbe i dogovore koji su razumni, doneseni u miru i na temelju znanosti, kazala je.

Brojne države evakuiraju svoje građane iz Kine, mnoge su prekinule letove, a Rusija je objavila da prekida i željeznički promet prema Kini.
Washington je zabranio ulazak na američki teritorij svi koji nisu američki državljani, a dolaze iz Kine te je preporučio svojim državljanima da ne putuju u Kinu i da je napuste ako su u njoj.

Ta je mjera izazvala veliko nezadovoljstvo za brojne Kineze i srance koji su u Kini i ne mogu se vratiti na posao, na sveučilište ili obaviti turističko putovanje u SAD-u.

"Američka vlada nije nam dosad dostavila nikakvu znatniju pomoć", rekla je Hua Chunying i napomenula da je primila medicinskih materijal iz desetak zemalja kao što su Francuska, Japan, Turska, Pakistan, Iran, Rusija, Velika Britanija.

Kini su hitno potrebne medicinske maske, zaštitne naočale i zaštitni kombinezoni, rekla je. 

Broj umrlih premašio broj žrtava SARS-a

Broj umrlih od koronavirusa narastao je na 361, prema novim podacima objavljenima  u ponedjeljak. Taj broj uključuje 57 mrtvih u posljednja 24 sata objavile su kineske vlasti u ponedjeljak.
Broj potvrđenih zaraza narastao je za 2.829 i iznosi 17.205, objavilo je Nacionalno zdravstveno povjerenstvo.

Filipini su u nedjelju potvrdili prvi slučaj smrti izazvane koronavirusom.
Prema danas objavljenim brojkama o smrtnosti izazvanoj koronavirusom ona je premašila smrtnost epidemije SARS iz 2002.-2003. godine kada je umrlo 349 osoba u kontinentalnoj Kini. 

U ponedjeljak su stotine medicinskih djelatnika počele štrajkati u Hong Kongu tražeći od vlade da zatvori granicu prema Kini i tako spriječi širenje korona virusa i olakša pritisak na zdravstveni sektor.

Savez zaposlenih u zdravstvu koji ima oko 18.000 članova, rekao je da je 2400 radnika u štrajku, unatoč pozivima vlade da to ne čine.

U Hong Kongu je 15 potvrđenih slučajeva novog koronavirusa.

Zbog širenja koronavirusa cijene dionica oštro su pale na kineskim tržištima na kojima je prvog radnog dana nakon produženih novogodišnjih praznika izbrisano više od 400 milijardi dolara tržišne vrijednosti dionica.

Kineska središnja banka smanjila je repo stopu za 0,10 postotnih bodova i ubrizgala na tržišta oko 174 milijarde dolara kako bi poboljšala likvidnost.
Peking je, također, poručio da će pomoći kompanijama koje proizvode vitalno važne proizvode kako bi pokrenule proizvodnju što je prije moguće.
Vlada je pokušala umiriti zabrinutost za kinesko gospodarstvo. 

"Uvjereni smo i sposobni na najmanju moguću mjeru svesti učinak epidemije na gospodarstvo", rekao je Lian Weiliang, zamjenik vodietelja Nacionalnog povjerenstva za razvoj. 
Malezija i Singapur gtakođer su izrazili zabrinutost zbog posljedica epidemije na gospodarstvo jer su vlade tih zemalja objavile da planiraju pomoći poduzećima koja su se našla u nevolji zbog pada turizma iz Kine.

Tagovi: koronavirus, SARS, Hua Chunying, kinesko društvo, kineske investicije, Hong Kong
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE