GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina uvela uzvratne sankcije Britaniji zbog ujgurskog pitanja

Kina uvela uzvratne sankcije Britaniji zbog ujgurskog pitanja
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2021 / 07:43
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Kina je zamrzavanjem imovine i zabranom ulaska u zemlju sankcionirala devetero britanskih državljana, među kojima je i nekoliko parlamentarnih zastupnika, u odgovoru na sankcije službenog Londona kineskim dužnosnicima ranije ovaj tjedan zbog ujgurskog pitanja.

Sankcionirani su "maliciozno širili laži i dezinformacije", stoji u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova objavljenom u petak na mrežnim stranicama veleposlanstva Kine u Velikoj Britaniji.

Među sankcioniranima su čelnik odbora za vanjske poslove britanskog parlamenta Tom Tugendhat, bivši vođa Konzervativne stranke Iain Duncan Smith, te Neil O'Brien, Tim Loughton i Nusrat Ghani. Na popisu su i članovi Doma lordova David Alton i Helena Kennedy, kao i odvjetnik za ljudska prava Geoffrey Nice, bivši tužitelj u procesu koji je pred Haaškim tribunaom vođen protiv Slobodana Miloševića i aktualni predsjednik Tribunala za Ujgure, te stručnjakinja za Ujgure Joanne Nicola Smith Finley.

Također su sankcionirani Povjerenstvo za ljudska prava vladajuće Konzervativne stranke, Tribunal za Ujgure, China Research Group, te londonski Essex Court Chambers.

Duncan Smith je izjavio da razljutiti Kinu znači dobiti "medalju časti".

"Naša je dužnost ukazivati na kršenja ljudskih prava kineske vlade u Hong Kongu i genocid nad Ujgurima. Mi koji živimo slobodno u pravnoj državi moramo govoriti umjesto onih koji nemaju svoj glas", napisao je na Twitteru. "Ako ću time izazvati bijes Kine, nosit ću tu medalju časti".

Od petka, svim navedenim pojedincima i članovima njihovih užih obitelji zabranjen je ulazak u Kinu, Hong Kong i Makao. Zamrznuo je njihovo vlasništvo u toj zemlji, a kineskim građanima i institucijama zabranjeno s njima poslovno surađivati.

Britanske sankcije "temelje se ni na čemu osim na lažima i dezinformacijama, besramno krše međunarodni zakon i osnovne principe međunarodnih odnosa, neumjesno zadiru u kineske unutarnje poslove, te ozbiljno dovode u pitanje kinesko-britanske odnose", stoji u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Dodaje se kako je britanski veleposlanik u Kini pozvan da "podnese dostojanstvenu predstavku, izražavajući čvrsto protivljenje i snažnu osudu".

Britanija je u ponedjeljak uvela sankcije protiv četiri viša dužnosnika u Kini i državne organizacije za sigurnost. To je prvi puta da je vlada u Londonu poduzela takve mjere zbog ujgurskoga pitanja. Nakon Britanije, slične sankcije - zamrzavanje imovine i zabranu putovanja - uvele su i Sjedinjene Države, Kanada te Europska Unija.

EU je tako uvela restriktivne mjere protiv Kine zbog kršenja ljudskih prava prvi puta od masakra na Trgu Tiananmen 1989. godine.

U posljednjih nekoliko godina, na stotine etničkih Ujgura, Kazaka i Huia svjedočilo je o zatočeništvu u internacijskim logorima u kineskog provinciji Xinjiang, u sklopu, kako tvrde promatrači, vladine kampanje prisilne asimilacije etničkih manjina.

Kineska vlada tvrdi da su kampovi - kroz koje je prema procjenama od 2017. prošlo više od milijun ljudi - "stručni obrazovni centri" namijenjeni iskorjenjivanju ekstremizma i terorizma.

Tagovi: Kina, Velika Britanija, a Tom Tugendhat, Iain Duncan Smithsankcije Britaniji, Ujguri, ujgurska manjina
PROČITAJ I OVO
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE