GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina vjeruje da će igrati važnu ulogu u obnovi Afganistana

Kina vjeruje da će igrati važnu ulogu u obnovi Afganistana
OBNOVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.08.2021 / 20:34
Autor: SEEbiz
PEKING - Iako neki glasovi sa Zapada očekuju da će Kina odigrati veću ulogu u Afganistanu nakon iznenadnog povlačenja SAD-a, čak se nagađa da bi Kina mogla poslati vojnike kako bi popunila prazninu koju su ostavile SAD, kineski stručnjaci tvrde da su takva nagađanja potpuno neutemeljen.

Ono što Kina može učiniti jest da evakuira kineske državljane u slučaju velike humanitarne krize ili pridonijeti poslijeratnoj obnovi i razvoju, gurajući naprijed projekte u skladu s Kineskom inicijativom pojasa i puta (BRI) kada se uspostavi sigurnost i stabilnost ratom razorena zemlja.

SAD ne mogu samo otići i ne preuzimati više odgovornost u regiji, a ako Afganistan naiđe na ozbiljne humanitarne probleme, poput izbjegličke krize, Washington bi trebao surađivati s drugim zemljama u regiji i barem pružiti ekonomsku pomoć, jer su to bile SAD je stvorio ovaj nered, primijetili su stručnjaci, piše Global Times.

Ako talibani izgrade novu državu nakon što preuzmu potpunu kontrolu, trebali bi održati obećanje da će prekinuti sve veze s teroristima, ekstremistima i separatistima - "tri zla" - u regiji, i pobrinuti se da Afganistan ne postane plodno tlo za te snage. Samo tako može osvojiti više priznanja u svijetu nego što je to bilo prije američke invazije nakon 11. rujna, rekli su kineski analitičari. Napomenuli su da bi, ako Afganistan postane leglo za "tri zla", Vijeće sigurnosti UN -a moglo razmisliti o slanju mirovnih snaga UN -a u zemlju.

Zhu Yongbiao, ravnatelj Centra za afganistanske studije na sveučilištu Lanzhou, izjavio je u nedjelju za Global Times kako je "napredak talibana brži od očekivanog. Ranije su mnogi promatrači diljem svijeta izrazili zabrinutost da će vojne akcije talibana izazvati veliku humanitarnu krizu, ali u stvari, učinak talibana dosad nije bio loš. "

"Nismo vidjeli da su pokolji ili žene zlostavljane, a većina velikih gradova zauzeta je bez borbe. Postoje neke optužbe protiv talibana, ali još nismo vidjeli čvrste dokaze. Evakuacija američkog veleposlanstva također nije prekinuta ili napadnuti iako su talibanske trupe već ušle u Kabul. Sve ovo pokazuje da rat neće završiti nasilno ", rekao je Zhu.

Dana 28. srpnja 2021. kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi susreo se u Tianjinu s delegacijom u posjeti koju je predvodio šef Afganistanske talibanske političke komisije Mula Abdul Ghani Baradar. U delegaciji su bili i čelnici vjerskog vijeća afganistanskih talibana i odbora za promidžbu.

Wang je istaknuo: "Nadamo se da će afganistanski talibani napraviti čisti raskid sa svim terorističkim organizacijama, uključujući ETIM (Istočnoturkestanski islamski pokret), te se odlučno i učinkovito boriti protiv njih kako bi uklonili prepreke, odigrali pozitivnu ulogu i stvorili uvjete za sigurnost, stabilnost, razvoj i suradnju u regiji. "

Zhu kaže da se svijet mora pripremiti za suočavanje s novim Afganistanom pod kontrolom talibana, a ključno je hoće li talibani održati obećanje da će osigurati da nikakve sile ne mogu koristiti tlo svoje zemlje za prijetnju drugim zemljama u regiji, i inkluzivnije nego ekstremno, i tada će više zemalja priznati tu zemlju.

U srpnju u Tianjinu Wang je također rekao da "ishitreno povlačenje američkih i NATO trupa iz Afganistana zapravo označava neuspjeh američke politike u Afganistanu. Afganistanski narod sada ima važnu priliku za postizanje nacionalne stabilnosti i razvoja".

No, neki glasovi sa Zapada i dalje žele opravdati američko poniženje. Reuters je u nedjelju objavio analizu pod naslovom: "Kako talibani napreduju, Kina postavlja temelje za prihvaćanje neugodne stvarnosti".

U članku se kaže da je zamah Talibana pri povlačenju američkih snaga neugodan za Kinu, koja je okrivila vjerski ekstremizam kao destabilizirajuću silu u svojoj zapadnoj regiji Xinjiang i dugo brinula da će se teritorij pod kontrolom Talibana koristiti za utočište separatističkih snaga.

Zapravo, SAD su te koje su se trebale osjećati posramljeno i neugodno, rekli su kineski analitičari, a razlog zašto su neki zapadni mediji ili analitičari dali takve komentare je taj što žele da Kina ponovi grešku koju su napravile SAD - "nagazivši na tlo groblja carstava. "

Zhu je rekao da Zapad pokušava postaviti zamke Kini.

"Trenutna situacija predstavlja nered za SAD i utjecat će na zemlje u regiji, a onda će utjecaj doći i na nas [Kinu]. Ako talibani odmah počnu kontrolirati državu i dovedu do stabilnosti, to ne bi bila loša vijest. Ekstremizam i terorizam bili bi ograničeni u stabilnoj zemlji koja ostvaruje miran transfer bez kaosa. "

Pan Guang, viši stručnjak za borbu protiv terorizma i afganistanske studije na Akademiji društvenih znanosti u Šangaju, rekao je u nedjelju za Global Times da je "kako bi se spriječilo prelijevanje situacije, Kina je već započela protuterorističku suradnju s drugim zemljama u regiji uključujući Tadžikistan i Pakistan radi jačanja granične kontrole. "

Ono što bi Kina mogla učiniti je sudjelovati u poslijeratnoj obnovi i pružiti ulaganja za pomoć u budućem razvoju zemlje, rekao je Pan.

"SAD ne mogu samo pobjeći. Također bi trebale preuzeti odgovornost za obnovu zemlje i pružanje pomoći. Washington bi trebao podržati međunarodnu suradnju u pitanjima borbe protiv droga i izbjeglica", rekao je Pan. "Ako se Afganistan u budućnosti suoči s velikom krizom, Vijeće sigurnosti UN -a moralo bi biti ujedinjeno i donijeti rezoluciju za slanje mirovnih snaga, a za to bi SAD trebale biti i podrška i odgovornost."

Tagovi: Afgnaistan, Rusija, talibani, Zhu Yongbiao, NR Kina, kineska politika
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE