GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina: Zaslužujemo bolji tretman u svjetskim medijima

Kina: Zaslužujemo bolji tretman u svjetskim medijima
MEDIJI I KINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2021 / 08:42
Autor: SEEbiz
BEIJING - Posljednjih mjeseci svjedoci smo prilično oštrih napada najvećih zapadnih medija na sve ono što suvremena Kina danas predstavlja.

Upravo zato kineska administracija smatra da Kina kao druga najveća ekonomija svijeta, kao najmnogoljudnija zemlja svijeta i kao civilizacija s pet tisuća godina tradicije, zaslužuje bolji tretman u međunarodnim medijima.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying izjavila je to na dnevnom brifingu za novinare, zamoljena da komentira nedavni izvještaj američkih medija koji tvrde da Kina stvara alternativu globalnim vijestima u kojima dominiraju novinske kuće poput BBC-a i CNN-a i ubacuje kineski novac, moć i perspektivu u medije u gotovo svim zemljama svijeta.

"Svijet je raznoliko i živopisno mjesto. U medijskom sektoru, ne trebaju postojati samo CNN i BBC, sve bi zemlje trebale imati svoj glas", rekla je Hua.

Zbog razlika u sustavima, mediji u različitim zemljama djeluju na različite načine. Pri procjeni je li medijska organizacija profesionalna, najvažnije na što se treba pozvati jest pridržava li se novinarske etike objektivnosti i pravednosti u svom izvještavanju, dodala je.

"Primijetila sam da je Odbor za vanjske poslove američkog senata donio Zakon o strateškom tržišnom natjecanju iz 2021. godine, kojim se odobrava izdvajanje 300 milijuna američkih dolara za svaku fiskalnu godinu kako bi se globalno suprotstavio zloćudnom utjecaju Kineske komunističke partije ", rekla je Hua, naglasivši da kineski mediji izvještavaju na objektivan način i nikada ne smišljaju ili šire dezinformacije usmjerene protiv drugih država.

Hua je rekla da je novinska agencija Xinhua svjetski poznata agencija s gotovo 90 godina povijesti. Slijedeći uobičajena pravila rada, pruža autoritativne i profesionalne usluge vijesti globalnim korisnicima. Njezina suradnja s drugim novinskim agencijama ne razlikuje se od suradnje AP-a, Reutersa, AFP-a i Kyodo-a s drugima.

"Nitko ne može uskratiti kineskim medijima poput Xinhue njihovo pravo na razmjenu i suradnju samo zato što je iz Kine, socijalističke zemlje. Optuživanje Xinhue da sudjeluje u razmjeni i suradnji s drugim agencijama samo na temelju toga je neka vrsta ideološke pristranosti i političke diskriminacije ,"zaključila je.

Tagovi: kineski mediji, globalni mediji, Hua Chunying, Xinhua, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE