GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineski proturaketni sustav u Srbiji: Loša vijest za stabilnost i sigurnost regije

Kineski proturaketni sustav u Srbiji: Loša vijest za stabilnost i sigurnost regije
NAORUŽAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2022 / 08:26
Autor: SEEbiz / H
BEOGRAD - U Srbiju je ovog vikenda isporučen sofisticirani kineski proturaketni sustav, u operaciji obavijenoj velom tajne, dok Zapad strahuje da bi gomilanje oružja na Balkanu u trenutku rata u Ukrajini moglo zaprijetiti krhkom miru u regiji, pišu u nedjelju američki mediji.

Mediji i vojni stručnjaci rekli su u nedjelju da je šest transportnih zrakoplova kineskih oružanih snaga sletjelo na beogradski civilni aerodrom rano u subotu, očito dopremivši sustav zemlja-zrak HQ-22 za srbijansku vojsku.

Kineski transportni avioni Y-20 s vojnim oznakama fotografirani su u zračnoj luci Nikola Tesla. Srbijansko ministarstvo obrane još nije odgovorilo na upit o tome agencije AP.

Isporuku oružja preko teritorija najmanje dvije članice NATO-a, Turske i Bugarske, vojni stručnjaci smatraju demonstracijom rastućeg kineskog globalnog dosega.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ranije je najavio da će u utorak ili srijedu biti predstavljeno 'novo naoružanje' koje će biti do sada najmoćnije koje će Srbija imati.

Iako je Srbija glasala u UN-u za rezoluciju kojom se osuđuje ruski napad na Ukrajinu, odbila je pridružiti se međunarodnim sankcijama protiv svojih saveznika u Moskvi ili izravno kritizirati očite zločine koje su u Ukrajini počinile ruske snage, naglašavaju američki mediji.

Godine 2020., američki su dužnosnici upozorili Beograd da ne kupuje proturaketne sustave HQ-22, rekavši da bi Srbija, ako se doista želi priključiti EU-u i drugim zapadnim savezima, morala uskladiti svoju vojnu opremu sa zapadnim standardima.

Kineski proturaketni sustav uspoređuje se s američkim Patriotom i ruskim raketnim sustavom zemlja-zrak S-300, iako ima kraći domet od naprednijeg S-300. Srbija će biti prva koja će imati kineske rakete u Europi.

Na Zapadu postoje strahovi da bi rusko i kinesko naoružavanje Srbije moglo potaknuti tu zemlju prema još jednom ratu, posebno protiv Kosova koje je proglasilo neovisnost 2008.

Srbija, Rusija i Kina ne priznaju Kosovo, dok su ga priznale SAD i većina zapadnih zemalja, dodaje agencija AP.

Tagovi: Kineski proturaketni sustav u Srbiji hq-22, Vojska Srbije, Aleksandar Vučić
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE