GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kočović: Hrvatska je zbog turističke sezone prikrivala prave podatke o broju zaraženih

Kočović: Hrvatska je zbog turističke sezone prikrivala prave podatke o broju zaraženih
VIRUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.10.2020 / 08:25
Autor: SEEbiz / Telegraf
BEOGRAD - Prema dijagramu broja obolelih od korona virusa na 100.000 stanovnika, koji je prof. dr Petar Kočović objavio za bivše jugoslovenske zemlje, Crna Gora se nalazi na vrhu liste, dok se Srbija nalazi na dnu, što je prema rečima profesora dobro.

Kočović, koji od početka pandemije korona virusa u svetu vrši projekciju širenja korone na osnovu matematičkih modela, ne samo za Srbiju, nego za celu planetu, otkriva za Telegraf.rs zašto su brojke u regionu "podivljale".

Kako se vidi na dijagramu koji nam je profesor Kočović poslao, Crna Gora je zabeležila najveći skok u poslednje dve nedelje, pa je imala od 270 do čak 650 obolelih na 100.000 stanovnika.

Srbija se na ovoj listi nalazi na dnu i imala je od 15 do 30 zaraženih na 100.000 stanovnika, dok su Hrvatska, Bosna i Hecegovina, Slovenija i Severna Makedonija imale od 100 do 160 zaraženih na 100.000 stanovnika.

- Od toga, Severna Makedonija je još uvek u prvom talasu, Srbija je u trećem talasu, a sve ostale zemlje u drugom - objašnjava naš sagovornik.

Šakota o trenutnoj atmosferi oko kluba: Kritika će uvek biti, treba izdržati još 60 utakmica

Nakon što su Hrvatska i Slovenija danas zabeležile najveći broj novozaraženih za 24 sata od početka pandemije - Hrvatska 793, Slovenija 745, pitali smo profesora Kočovića zašto su brojke u ovim zemljama naglo skočile.

- Jednostavno, Slovenci su pohrlili na odmor na hrvatsko primorje. Svi su izgledi, gledano sa ove distance, da su Hrvati malo sakrili podatke do kraja maja (kao i Grci). Ulog je bila turistička sezona. Isto su postupili i Grci - kaže on za Telegraf.rs

Kada je zaražavanje dostiglo veliki nivo u Hrvatskoj, Austrija, Nemačka, Velika Britanija i Slovenija su pozvale svoje građane da se hitno vrate nazad, prema rečima profesora.

- A onda je vrag odneo šalu. Velika većina zemalja u prva dva talasa pokazuju matematički trend da se ljudi lako zaraze, ali se zaraza teško spušta. Potrebne su neke mere vlade - govori Kočović.

Profesor navodi primer Velike Britanije i Nemačke, u kojima nam najnovije mere Borisa Johnsona i Angele Merkel govore da će se u tim državama identifikovati regije koje su zaražene preko određenog broja.

- U tim regijama će vladati posebna pravila. A na teritoriji cele države postoje pravila o ograničenju rada prodavnica, kafića i restorana. Šetnja, dakle, nije zabranjena, kao što je to bilo u prvom talasu - ističe Kočović.

Profesor Kočović takođe procenjuje i kada će se određeni talas epidemije korona virusa, u kojem se nalazi neka zemlja, završiti.

Prema njegovim procenama, kraj drugog talasa epidemije u Hrvatskoj će se završiti 4.5.2021, u Bosni i Hercegovini 2.12.2020, Crnoj Gori 30.4.2021, a Sloveniji 24.12.2021.

Tagovi: Petar Kočović, koronavirus u Hrvatskoj, koronavirus u Srbiji, koronavirus u Crnoj Gori
PROČITAJ I OVO
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
POTRESI
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
LJUBLJANA - Slovenija je pod velikim rizikom od potresa, ali većina javnosti toga nije svjesna, smatraju sudionici današnjeg savjetovanja Zavarovalnice Triglav.
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
NEVRIJEME
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
ZAGREB - U Hrvatsku je stigla najavljena promjena vremena. Posebno upozorenje objavio je i DHMZ.
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
POTVRĐENA KAZNA
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
ZAGREB - Visoki kazneni sud potvrdio je Damiru Škari (65) presudu od dvije i pol godine zatvora.
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
JASNA PORUKA
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
KIJEV - Potencijal oružanih snaga Rusije višestruko premašuje kapacitete Ukrajine, te stoga Kijev nema šanse da nastavi borbu bez pomoći Zapada, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.
Najprestižnije europske srednje škole dolaze u Zagreb
ŠKOLE
Najprestižnije europske srednje škole dolaze u Zagreb
ZAGREB - Najcjenjenije srednje škole i međunarodni jezični kampovi iz Švicarske, Portugala, Španjolske, Italije, Belgije i Ujedinjenog Kraljevstva 20. travnja od 10 do 14 sati predstavit će svoje programe hrvatskim učenicima u Hotelu Sheraton.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE