GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

KoHOM: Nije istina da se nekontrolirano šalje nehitne pacijente u hitnu službu

KoHOM: Nije istina da se nekontrolirano šalje nehitne pacijente u hitnu službu
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2021 / 08:44
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) poručila je u subotu ministru Berošu kako nije istina da obiteljski liječnici nekontrolirano upućuju nehitne pacijente u hitnu službu i da je nedovoljan njihov odaziv u mobilne timove za cijepljenje u Zagrebu.

KoHOM u priopćenju ističe kako najoštrije osuđuje dio teksta u Nacrtu reformskih mjera, koje je ministar zdravstva Vili Beroš predstavio na saborskom Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku, a koji se tiču primarne zdravstvene zaštite.

Ministar Beroš kao „veliku disfunkcionalnost“ u primarnoj zdravstvenoj zaštiti naveo je „upućivanje nehitnih stanja u bolničke hitne“, te „nedovoljan odaziv liječnika primarne“ u mobilne timove za cijepljenje ljudi koji su nepokretni ili teško bolesni, navodi, uz ostalo, KoHOM koji tvrdi da je ministar Beroš u "oba je slučaja iznio potpunu laž".

Po njihovoj ocjeni, bez ikakvog činjeničnog utemeljenja, goleme propuste u funkcioniranju zdravstvenog sustava "pokušao je svaliti na leđa obiteljskih doktora".

"Obiteljski liječnici itekako su dobro educirani i znaju prepoznati težinu stanja svojih pacijenata i sasvim sigurno ne šalju pacijente samo zato da napune hitnu i otežaju rad kolegama već to čine isključivo po pravilima struke", stoji u priopćenju KoHOM-a.

Podsjećajući kako je istina da u hitnu službu samoinicijativno slobodno može doći bilo koji čovjek koji ima tegobe, kažu da tako dio pacijenata uspije obaviti brze pretrage i saznati dijagnozu.

"Pacijenti samoinicijativno odlaze u hitnu službu zato što na pojedine dijagnostičke pretrage čekaju mjesecima, negdje i po šest mjeseci ili godinu dana", tvrdi KoHOM i kaže da je to isključivo odgovornost ministra Beroša i njegovih prethodnika, jer "niste uspjeli, znali ili htjeli smanjiti liste čekanja".

KoHOM ističe da je više puta javno tražio da HZZO dostavi podatke o tome koliki je broj obiteljskih liječnika i po kakvim simptomima ili sumnjama slao svoje pacijente u hitnu službu navodno bez utemeljenja, ali da odgovor nisu dobili.

Odbacujući ocjenu da je „nedovoljan odaziv liječnika primarne“ u mobilne timove za cijepljenje u Zagrebu, KoHOM ističe da su ministra još u prosincu 2020. pozvali da osnuje mobilne timove te da su se liječnici obiteljske medicine "stavili na raspolaganje".

Uz konstataciju da je Beroš poslao uputu da zavodi za javno zdravstvo sastave mobilne timove i da se procijepe nepokretni ili teško bolesni pacijenti tamo gdje to ne mogu učiniti obiteljski liječnici, poručuje ministru da mobilne timove u Zagrebu nitko nije organizirao, a ne to da se liječnici obiteljske medicine ne žele u njih uključit.

KoHOM je istaknuo da mobilni timovi za cijepljenje funkcioniraju, i to jako dobro, isključivo u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Tvrde da je cijepljenje u RH gotovo u svim segmentima posao obiteljskih liječnika pa kažu da "ministrovu, potpuno neutemeljenu, prozivku" ne mogu tumačiti drugačije nego "još jednim sramotnim podcjenjivanjem i smišljenim napadom" na njih.

Ministru Berošu na kraju su, među ostalim, poručili da je liječnicima obiteljske medicine ujedinjenima u KoHOM "dosta toga da za svoje propuste okrivljuje druge" i "savjetuju da za promjenu učini nešto novo: da napokon organizira učinkovito masovno cijepljenje i sustav kojem je na čelu".

Tagovi: Koordinacija hrvatske obiteljske medicine, Vili Beroš
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE