GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kokain nikada nije bio toliko lako dostupan u Europi

Kokain nikada nije bio toliko lako dostupan u Europi
DROGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2020 / 13:51
Autor: SEEbiz
LONDON - Kokain nikada nije bio toliko lako dostupan u Europi kao sada, upozorava Europski centar za monitoring droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA), ističući da je 2018. zabilježen rekordan broj zapljena pošiljki kokaina te da je kokain sve manje miješan s drugim supstancama dok mu je cijena stabilna.

„Indikatori pokazuju da je raspoloživost kokaina u Europi na nezapamćenoj razini”; upozorava europska agencija u svojem godišnjem izvješću objavljenom u utorak, koje se temelji na podacima za 2018. koji su najrecentniji.

Zaplijenjeno je rekordnih gotovo 181 tona kokaina, više od 40 tona više nego 2017., godine koja je također bila rekordna. Broj zapljena je također rekordan i iznosi 110.000.

Istodobno, već deset godina raste čistoća te droge, dok joj maloprodajna cijena ostaje stabilna.

Kokain je 2018. koristilo 4,3 milijuna Europljana i druga je najpopularnija droga u Europi nakon kanabisa, te glavni nezakonit stimulans.

Proizvodi se od lišća koke, uglavnom u Kolumbiji, Boliviji i Peruu.

Agencija upozorava da kokain ima i sve veću ulogu u problemima povezanim s drogama u Europi, odnosno nasilju.

Kriminalne skupine pak diverzificiraju svoje taktike: zapljene lišća koke sugeriraju da u Europi postoje i laboratoriji za proizvodnju kokaina.

Najveće pošiljke kokaina zaplijenjene su 2018. u Belgiji (53 tone), Španjolskoj (48 tona) i u Nizozemskoj (40 tona), zemljama čije su luke tradicionalno glavni ulaz za kokain u Europu.

Europska agencija zabrinuta je i zbog infiltracije skupina organiziranog kriminala u logističke lance opskrbe, pomorske rute i velike luke.

Osim kokaina, agencija upozorava i na povećanje broja zapljena velikih pošiljki smole kanabisa te sve više heroina transportiranog morskim putevima.

U izvješću se analizira i utjecaj epidemije covida-19 na tržišta droge.

Zbog gotovo opće karantene u Europi pao je zračni transport droga, ali se krijumčarenje morskim putem nastavilo na razinama prije pandemije.

Potrošači i preprodavači okrenuli su se istodobno crnim tržištima na internetu, platformama društvenih mreža i uslugama za dostavu proizvoda u kuću.

Tagovi: kokain, droga, Europski centar za monitoring droga i ovisnosti o drogama
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE