GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kokain se u Zagrebu najviše šmrče petkom

Kokain se u Zagrebu najviše šmrče petkom
ISTRAŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.03.2023 / 20:27
Autor: SEEbiz / index.hr
ZAGREB - Konzumacija kokaina porasla je u cijeloj Europi, pokazala je danas studija otpadnih voda diljem EU. Najviše razine ostataka kokaina pronađene su u Belgiji, Španjolskoj, Portugalu i Nizozemskoj, prenosi Reuters.

Studija, najveća do sada koju je provela europska agencija za praćenje droga EMCDDA sa sjedištem u Lisabonu, analizirala je dnevne otpadne vode u slivnim područjima postrojenja za pročišćavanje koja opskrbljuju oko 54 milijuna ljudi u 104 europska grada.

Analiza uzoraka prikupljenih tijekom jednotjednog razdoblja između ožujka i travnja prošle godine na tragove kokaina, amfetamina, metamfetamina, MDMA/ecstasyja, ketamina i kanabisa otkrila je da je uporaba droga bila veća nego u prethodnim studijama.

"Današnja otkrića iz 104 grada daju sliku problema s drogama koji je i raširen i složen, sa svih šest supstanci otkrivenih na gotovo svim lokacijama", rekao je direktor EMCDDA Alexis Goosdeel.

U više gradova otkriveni su tragovi metamfetamina, također poznatog kao kristalni met. Više od polovice od 66 europskih gradova s podacima za 2021. i 2022. zabilježilo je porast ostataka kokaina.

Ketamin je prvi put uključen u analizu 2022. godine zbog znakova povećane dostupnosti ketamina u Europi. Najveća količina ostataka pronađena je u otpadnim vodama u gradovima Danske, Italije, Portugala i Španjolske.

U istraživanju EMCDDA spomenut je i Zagreb.

U hrvatskoj metropoli je zabilježen pad konzumacije kokaina. Studija otpadnih voda je pokazala kako stanovnici Zagreba kokain najviše šmrču petkom. Cijelo istraživanje pročitajte ovdje.

Tagovi: kokain, konzumaicja kokaina, Zagreb
PROČITAJ I OVO
Studija: U svijetu po prvi put više autokracija nego demokracija
GLOBALNE PROMJENE
Studija: U svijetu po prvi put više autokracija nego demokracija
BERLIN - Od 2006. Zaklada Bertelsmann svake dvije godine procjenjuje oko 140 zemalja na temelju toga razvijaju li se prema demokraciji ili autokraciji. Trenutna studija pokazuje: autokracije su sada u većini.
U Luci Koper zaplijenjeno 260 kilograma kokaina
ZAPLJENA
U Luci Koper zaplijenjeno 260 kilograma kokaina
KOPER - Prije nekoliko dana u luci Koper zaplijenjeno je 260 kilograma kokaina, koji na crnom tržištu vrijedi desetak milijuna eura, objavila je Televizija Slovenija.
Tko je Miroslav Šeparović?
SKICA ZA PORTRET
Tko je Miroslav Šeparović?
ZAGREB - Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rođen je u Blatu na Korčuli i sudac je tridesetak godina.
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
PORUKE
Omejec: Ako Milanović nastavi, ja bih apsolutno poništila izbore
ZAGREB - Bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, inače članica Venecijanske komisije u Vijeću Europe, samo za Dnevnik Nove TV prokomentirala je situaciju oko kandidature predsjednika Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima.
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara, SDP ima ozbiljan poremećaj
SISAK - "Ljudima treba spas, ali ne spas od nas, nego od ovih koji rade državni udar", govori Plenković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE