GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kolarić: Sustav je preopterećen, imamo povećanu potražnju za testiranjima

Kolarić: Sustav je preopterećen, imamo povećanu potražnju za testiranjima
TESTIRANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.08.2020 / 19:55
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U posljednjih tjedan dana u Hrvatskoj je više od 1.600 ljudi zaraženo koronavirusom, a na rezultate testiranja čeka se i do tri dana, dok su nekad bila dovoljna 24 sata. Epidemiolog Branko Kolarić, član savjeta Vlade za RTL ističe da je sustav već sad preopterećen.

“Sustav je preopterećen, imamo povećanu potražnju za testiranjima, a to nije dobro. Ne veseli me to čuti i nadam se da ćemo povećati kapacitete za testiranje”, rekao je Kolarić.

U posljednjih 14 dana postotak pozitivnih u odnosu na testirane je viši od 11 posto, a Svjetska zdravstvena organizacija kaže da ako je više od pet posto, da zemlja nema epidemiju pod kontrolom.

“Jedan od pokazatelja pozitivnih nalaza, mi u zadnjih 14 dana stvarno imamo povećan broj zaraženih i nismo sretni s epidemiološkim pokazateljima.

Sada smo u velikom riziku da bi stvar mogla izmaći kontroli ako ne budemo ponovno napravili sve ono što trebamo raditi: dovoljno testiranja, izolacija pozitivnih i samoizolacija kontakata, a za sve građane fizička distanca.

Tamo gdje se to ne može, nošenje maski”, rekao je Branko Kolarić.

Premda zasad nemamo toliko bolničkih slučajeva, Kolarić kaže da bi se bolnice, s obzirom na ovo ubrzanje epidemije, opet mogle puniti.

“Imamo mlađe zaražene osobe koje imaju lakše kliničke slike, ali s obzirom na ovo ubrzanje epidemije i povećanje broja zaraženih nije za neočekivati da bi se opet mogle puniti bolnice, a onda smo u problemu”, rekao je Kolarić.

“Tada očekujemo još veću vjerojatnost zaražavanja, tada počnemo kihati kašljati radi drugih bolesti, zrak je suh jer ga isušujemo grijanjem i lakše se prenosi ovaj virus. Mi ćemo sad ponovno morati malo jače podići mjere i prilagoditi ih lokalno”, očekuje ovaj epidemiolog.

Upitan za ocjenu rada lokalnih stožera, Kolarić kaže da su neki stožeri proaktivniji, a neki malo manje.

“Mislim da bi se oni više morali uključiti i Nacionalni stožer kontaktirati s prijedlozima. Puno brže se tako nešto napravi, nego kad čekate da s državne razine netko nešto napravi”, smatra Kolarić.

Imaju li oni koji su preboljeli Covid-19 kakve posljedice?

“Pratimo ljude koji su preboljeli ovu bolest. U svijetu postoje nekakve naznake nekakvih neuroloških, drugih posljedica, ali ja volim reći da ovu bolest poznajemo tek devet mjeseci. Nisam pristaša nepotrebnog zaražavanja.

Tko se zarazi, OK, ali ja se ne bih zarazio ako ne moram. Imunitet krda, kolektivni imunitet zasad ne pokazuje efikasnost. Ja sam pristalica da mi ovo zaražavanje stavimo pod kontrolu i da čekamo efikasno cjepivo koje bi trebalo doći uskoro”, rekao je Branko Kolarić u RTL-u Danas.

Tagovi: Branko Kolarić, testiranje na koronavirus, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE