GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koliko nas treba brinuti omikron?

Koliko nas treba brinuti omikron?
VIRUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2021 / 15:35
Autor: SEEbiz / H
PITTSBURGH - Nova varijanta koronavirusa nazvana omikron, koja je najprije identificirana u Južnoafričkoj Republici i ubrzo se proširila po europskim i azijskim državama, izaziva zabrinutost u cijelome svijetu s obzirom na velik broj mutacija koje pridonose njezinu bržem širenju, mogu znatno smanjiti učinkovitost cjepiva, povećati rizik od ponovne zaraze, pa čak i izbjeći antitijela.

Vijest o novoj varijanti navela je u petak brojne države da uvedu nova ograničenja putovanja, a farmaceutske tvrtke da još više ubrzaju rad na prilagodbi cjepiva i ustanove koliko postojeća cjepiva štite cijepljene osobe od covida-19.

Što zabrinjava znanstvenike?

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak je B.1.1.529 ili omikron klasificirala kao "zabrinjavajuću SARS-CoV-2 varijantu", objavivši da se može širiti brže od ostalih oblika koronavirusa.

U svijetu je i dalje dominantna delta varijanta. U Sjedinjenim Državama ona čini 99,9 posto, no još nije poznato hoće li omikron uspjeti 'istisnuti' deltu, rekao je dr. Graham Snyder, epidemiolog i direktor odjela za prevenciju infekcija Medicinskog centra Sveučilišta u Pittsburghu.

Zasad se zna da nova varijanta ima više od 30 mutacija u dijelu virusa što ga ciljaju postojeća cjepiva, a dosadašnja ih imaju do 10. Također se sumnja da je u Južnoafričkoj Republici upravo zbog ove varijante porastao broj novozaraženih.

Zbog omikronovih mutacija određene će vrste liječenja covida-19, uključujući terapiju antitijelima u prevenciji i liječenju bolesti, vjerojatno postati neučinkovite, rekao je dr. David Ho, profesor mikrobiologije i imunologije na Sveučilištu Columbia.

No eksperimentalne antivirusne pilule, poput Paxlovida tvrtke Pfizer i Merckova molnupiravira ciljaju dijelove virusa koji se kod omikrona nisu izmijenili, zbog čega bi upravo ti lijekovi mogli postati još važniji ako se pokaže da je ugrožen imunitet koji je u pacijenta nastao cijepljenjem ili prebolijevanjem bolesti.

Nepoznanice

Znanstvenici kažu da bi moglo proći još nekoliko tjedana prije nego što budu u stanju definirati tip bolesti koju uzrokuje ova varijanta koronavirusa, dok ne utvrde u kolikoj je mjeri zarazna i koliko se već uspjela proširiti.

Neki ukazuju na to da je i neke druge varijante, isprva proglašene zabrinjavajućima, poput bete (također prvi put otkrivene u Južnoafričkoj Republici), u konačnici zamijenila delta.

No najveće pitanje i nepoznanica za znanstvenike je sljedeće - hoće li zaštita cjepivom, a poznato je da je u svijetu dosad dano gotovo 8 milijardi doza, i dalje biti učinkovita i hoće li osobe koje su preboljele covid biti imune na zarazu omikronom.

Stručnjaci još ne znaju ni hoće li omikron izazvati manje težak ili još teži oblik covida-19 u usporedbi s ostalim sojevima koronavirusa.

Kako najbolje reagirati?

Omikron još nije identificiran u Sjedinjenim Državama, no vjerojatno je već prisutan i ondje, smatraju znanstvenici.

Čak i bez te nove varijante koronavirusa, stopa zaraze covidom u Sjedinjenim Državama porasla je u posljednjih nekoliko tjedana, uglavnom u sjevernim dijelovima zemlje. Stručnjaci kažu da je to zato što ljudi zimi više borave u zatvorenim prostorima.

Neke su države odmah odlučile ograničiti putovanja iz Južne Afrike.

Uz ograničenja koja je propisala vlada, pojedinci bi i sami trebali procijeniti koliko su podložni obolijevanju od covida i jesu li u opasnosti od zaraze kada donose odluke o putovanjima u vrijeme zimskih praznika, rekao je dr. Snyder.

I on i njegovi kolege ističu da cijepljenje treba ostati prioritet unatoč tomu što još nije poznato je li i koliko je cjepivo učinkovito u slučaju zaraze omikronom.

Istodobno bi svi trebali nastaviti nositi zaštitne maske, izbjegavati gužve, redovito provjetravati prostorije i prati ruke.

"I dalje su nam na raspolaganju svi oni alati koji djeluju u slučaju bilo koje varijante", podsjetio je dr. Eric Topol, direktor Instituta Scripps Research Translational Institute u La Jolli u Kaliforniji.

Tagovi: omikron, omicron, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE