GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koronavirus se širi Italijom: Odgođen karneval u Veneciji, zatvaraju se škole

Koronavirus se širi Italijom: Odgođen karneval u Veneciji, zatvaraju se škole
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2020 / 16:08
Autor: SEEbiz / N1 info
VENECIJA - Mjere sigurnosti od širenja zaraze koronavirusom u Italiji se nastavljaju. Čuveni Venecijanski karneval se odgađa zbog sve većeg broja slučajeva zaraze na sjeveru države, objavio je u nedjelju predsjednik regije Veneto Luca Zaia.

- Moramo uvesti drastične mjere - rekao je Zaia naglasivši da je broj zaraženih od virusa Covid-19 u Venetu porastao na 19, a dvoje starijih ljudi je hospitalizirano u Veneciji.

Gradonačelnik Milana Giuseppe Sala zatražio je od predsjednika regije Lombardija Attile Fontane da zatvori gradske škole zbog mjera opreza od širenja koronavirusa, prenosi talijanska novinska agencija Ansa. Gradonačelnik je najavio da ne misli ''zatvoriti grad'', ali smatra da u gradu ima puno događanja zbog čega će ih biti razumno odgoditi. Smatra da će tjedan dana biti dovoljno za ispunjavanje mjera sigurnosti.

- To je karnevalski tjedan, a neke su škole ionako već zatvorene od četvrtka, pa mislim da je logično da se odluka produži od ponedjeljka i primijeni na području urbanog djela Milana, rekao je Fontana. Naglasio je da prema zadnjim podacima ima oko 79 zaraženih u Lombardiji, i zato na nacionalnoj razini broj zaraženih 'sigurno prelazi stotinu'. Prema najnovijim podacima, u cijeloj Italiji dosad su zabilježena 132 slučaja zaraze.

Trenutno se traže i novi objekti za prihvat potencijalno zaraženih poput vojne bolnice Baggio u Milano.

- Razmatramo bolničke i hotelske objekte koji su nam na raspolaganju, rekao je Fontana.

Mjere koje su do sada predložene su: zabrana ulaska u područje 'epidemije' virusa, koje će po potrebi nadzirati vojska i policija, stavljanje u karantenu onih koji su bili u kontaktu sa zaraženima, zatvaranje dućana, muzeja i javnih objekata, prekid školskih izleta u Italiji i inozemstvu itd.

Lokalne vlasti u sjevernim talijanskim regijama s najviše zaraženih u Lombardiji i Venetu već su zatvorile škole i zabranile sva javna događanja. Među njima su odgođene današnje tri utakmice talijanske Serie A. Ministarstvo unutarnjih poslova odlučilo je da će brod 'Ocean Viking' stići u luku Pozzallo, a migranti će se zadržati dok ne prođu potrebne medicinske provjere u centru tog sicilijanskog grada, dok će osoblje broda biti izolirano dok bude trajao zdravstveni nadzor.

Zbog porasta broja zaraženih u Italiji, talijanska vlada je u subotu odlučila blokirati pristup gradovima i općinama s najviše zaraženih u regijama Lombardiji i Venetu. Ministrica infrastrukture i prometa Paola De Micheli uvjerava da je cilj 'izolirati virus, a ne ljude'.

Inače, iz izoliranih gradova i općina stižu fotografije ogromnih redova kupaca koji masovno prazne police trgovačkih centara opskrbljujući se zalihama. Također, na samim ulazima u ta područja već su vidljive policijske patrole koje onemogućuju ulazak i izlazak osoba koje za to nemaju dopuštenje, piše Jutarnji list.

Foto: AFP

Tagovi: koronavirus, Venecija, Lombardija, Giuseppe Sala,Milano, Luca Zaia
PROČITAJ I OVO
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
POTRESI
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
LJUBLJANA - Slovenija je pod velikim rizikom od potresa, ali većina javnosti toga nije svjesna, smatraju sudionici današnjeg savjetovanja Zavarovalnice Triglav.
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
NEVRIJEME
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
ZAGREB - U Hrvatsku je stigla najavljena promjena vremena. Posebno upozorenje objavio je i DHMZ.
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
POTVRĐENA KAZNA
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
ZAGREB - Visoki kazneni sud potvrdio je Damiru Škari (65) presudu od dvije i pol godine zatvora.
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
JASNA PORUKA
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
KIJEV - Potencijal oružanih snaga Rusije višestruko premašuje kapacitete Ukrajine, te stoga Kijev nema šanse da nastavi borbu bez pomoći Zapada, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.
Najprestižnije europske srednje škole dolaze u Zagreb
ŠKOLE
Najprestižnije europske srednje škole dolaze u Zagreb
ZAGREB - Najcjenjenije srednje škole i međunarodni jezični kampovi iz Švicarske, Portugala, Španjolske, Italije, Belgije i Ujedinjenog Kraljevstva 20. travnja od 10 do 14 sati predstavit će svoje programe hrvatskim učenicima u Hotelu Sheraton.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE