GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koronavirusom zaraženo deset štićenika splitskog Doma za starije i nemoćne

Koronavirusom zaraženo deset štićenika splitskog Doma za starije i nemoćne
ZARAZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2020 / 08:15
Autor: SEEbiz / N1 info
SPLIT - Sinoć je pedesetak štićenika Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici preseljeno u KBC Split - Križine, zbog deset osoba zaraženih koronavirusom. Korisnike Doma prevozili su medicinski djelatnici odjeveni u skafandere.

Ravnatelj Doma za starije i nemoćne Ivan Škaričić izjavio je sinoć, javlja Hina, kako je petnaestak štićenika prethodnih dana imalo temperaturu, ne visoku, a prije dva dana su obavljeni testovi na koronavirus koji su pokazali da ih je deset pozitivno.

Štićenici su imali prethodnih desetak dana određene simptome, a svakodnevno su ih nadgledali liječnici.

"Sada je županijski Stožer civilne zaštite donio odluku da se korisnici prebace u bolnicu na Križine", kazao je Škaričić.

Zaposlenici koji su bili u kontaktu s umirovljenicima na drugom katu, gdje ih se nalazilo ukupno pedeset, ići će u samoizolaciju kući, dok je 50 korisnika prebačeno na Križine. Epidemiološka služba će odmah nakon što završi transport umirovljenika dezinficirati drugi kat.

Sumnja da i par djelatnica Doma ima simptome

Škaričić je izrazio sumnju da par djelatnica Doma također ima simptome zaraze i priznao da su zbog cijele situacije u Domu šokirani.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban rekao je kako ga je Škaričić izvijestio da nije bilo kontakta štićenika s drugog kata s ostalim korisnicima Doma, a nada se da će zaraženi preboljeti koronvirus.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako se u Splitu "nažalost dogodilo ono što smo najmanje željeli, jer su starije skupine naših sugrađana najugroženije".

U bolnicu su transportirani polupokretni korisnici koji će već tijekom noći i jutra biti testirani na Covid-19. Testiranje se očekuje i za nekoliko djelatnica koje su bile u kontaktu s umirovljenicima s drugog kata.

Još se ne zna kako su zaraženi

Još uvijek nije jasno kako su se korisnici zarazili s obzirom da već određeno vrijeme tamo nema posjeta. Pretpostavlja se da je koronavirusom zaražen netko od korisnika koji je bio na redovnom pregledu u bolnici.

Iz županijskog Stožera za civilnu zaštitu sinoć su poslali kratko priopćenje u kojem potvrđuju da je dio korisnika Doma za starije i nemoćne Split u smještajnoj jedinici u Vukovarskoj ulici pozitivan na koronavirus.

"U međusobnoj koordinaciji KBC-a Split, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i uprave Doma za starije i nemoćne odlučeno je da će biti smješteni u KBC-u Split na Križinama do konačne kliničke obrade i eventualne potvrde nalaza o broju zaraženih osoba na koronavirus. Više informacija iznijet ćemo sutra na press konferenciji tijekom prijepodneva", poručili su iz Stožera.

Sinoć je interventna policija spriječila novinare, snimatelje i fotografe u obavljanju posla udaljivši ih od Doma tvrdeći kako to rade zbog njihove sigurnosti. Jedan od njih je upao u program uživo HTV-a tražeći od novinara da odmah napuste taj prostor.

Foto: CROPIX

Tagovi: koronavirus u Hrvatskoj, Ivan Škaričić, koronavirus u Splitu, Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici, KBC Split - Križine
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE