GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Korupcijska hobotnica Josipe Rimac: Dužnosnici, HEP, HERA, HROTE...

Korupcijska hobotnica Josipe Rimac: Dužnosnici, HEP, HERA, HROTE...
PROŠIRENJE ISTRAGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.08.2020 / 09:50
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Najnovije USKOK-ovo proširenje istrage protiv donedavne državne tajnice u Ministarstvu uprave i bivše gradonačelnice Knina Josipe Rimac nije donijelo nove spektakularne optužbe, ali su njime obuhvaćena brojna itekako zvučna imena bivših i sadašnjih državnih dužnosnika i čelnika pojedinih institucija i javnih poduzeća.

Tako je između ostalih, iako ju je USKOK istraživao zbog afere Mercedes te mogućeg namještanja natječaja u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, prijašnja ministrica Gabrijela Žalac na kraju “pala”, prema zasad neslužbenim informacijama, zbog poticanja Josipe Rimac da njezinu bratu osigura da položi državni stručni ispit bez obzira je li to zaslužio. Rimac se, navodno, potrudila da joj napravi tu uslugu.

USKOK je obuhvatio još cijeli niz takvih slučajeva namještanja polaganja državnog stručnog ispita preko Josipe Rimac.

Istraga je pokrenuta i protiv državnog tajnika u Ministarstvu branitelja Ivana Vukića, kojega se tereti, doznaje Jutarnji list, da je sredio polaganje ispita vozaču ministra Tomislava Medveda. Osim njega, USKOK je pokrenuo istragu i protiv Nevenke Benić, također državne tajnice u istom ministarstvu.

Sređivanje polaganja spomenutog ispita preko Josipe Rimac i njezinih sada veza u Ministarstvu uprave - suokrivljena je najmanje jedna službenica tog ministarstva - stavlja se na teret i donedavnom ravnatelju Policijske akademije, sada umirovljenom Dubravku Novaku, ravnatelju Carinske uprave Hrvoju Čoviću, glavom tajniku Ministarstva zdravstva Veliboru Drakuliću, savjetnici ministrice poljoprivrede Aniti Validžić te zamjenici načelnika Općine Gvozd Mariji Idžan, kao i poznatom zagrebačkom zlataru Pašku Dodiću. Suokrivljeno je i nekoliko javnosti nepoznatih osoba koje su preko ove veze izašle na državni stručni ispit.

Nakon što je koncem lipnja pokrenut kazneni progon protiv člana Uprave HEP-a Saše Dujmića zbog nezakonitog primanja u stalni radni odnos u sustav HEP-a sestre Josipe Rimac, sada je USKOK tu točku optužbe proširio i na direktora HEP-ODS-a Nikolu Šulentića. O nezadovoljstvu zaposlenika HEP-a SEEbiz je iscrpno pisao prije nekoliko tjedana, a jedan od glavnih povoda ogorčenosti jesu korupcija i nepotizam koji razaraju ovu kompaniju.

I na koncu, proširenjem istrage obuhvaćen je i aktualni pomoćnik ministra za zaštitu okoliša i energetiku Domagoj Validžić, inače suprug već spomenute Anite Validžić koja je s Rimac rodbinski povezana. Validžića je Vlada već jučer razriješila spomenute dužnosti.

USKOK ga tereti da je na zahtjev i u dogovoru s Josipom Rimac pokušavao ishoditi povoljne odluke za tvrtku C.E.M.P. vezano za višu otkupnu cijenu struje, urgirajući za vlasnike vjetroelektrane najprije u HROTE-u, a potom, kada mu oni nisu izašli ususret, i kroz ministarstvo u kojemu je radio. USKOK je u svojem priopćenju naveo kako je, zapravo, uhićenje Josipe Rimac spriječilo da Ministarstvo donese odluku kojom bi se pogodovalo C.E.M.P.-u.

Josipa Rimac, koja je od kraja svibnja u istražnom zatvoru u Remetincu, jučer je u povodu novog proširenja istrage dovedena u prostorije USKOK-a u Vlašku ulicu. Kako je nakon ispitivanja izjavila njezina odvjetnica Lidija Horvat, Rimac je izjavila da se ne osjeća krivom te je iznijela svoju obranu, ali nije željela odgovarati na pitanja tužiteljstva.

Odvjetnica Horvat pritom se požalila na postupanje USKOK-a, ističući da je ponovno doneseno rješenje o proširenju istrage dva dana uoči sudskog ročišta o produljenju istražnog zatvora, kako je to učinjeno i koncem lipnja. Josipi Rimac je u lipnju istražni zatvor produljen zbog mogućeg utjecaja na svjedoke za dva mjeseca, tako da istječe sutra.

Nadležni sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu danas bi trebao odlučiti postoji li opasnost da Rimac utječe i na novopredložene svjedoke, “proizašle” iz posljednjeg proširenja istrage. O tome ovisi hoće li opet produljiti istražni zatvor ili će je pustiti da se brani sa slobode. Inače, ovom aferom sada su obuhvaćene ukupno 32 osobe.

Najveće i najteže optužbe protiv Josipe Rimac “otvorene” su u osnovnoj istrazi, pokrenutoj krajem svibnja.

Jedna točka optužbe odnosi se na pogodovanje šefovima tvrtke C.E.M.P., i dalje nedostupnima Milenku Bašiću i Draganu Stipiću, u vezi s izdavanjem raznih dozvola i suglasnosti za njihovu vjetroelektranu Krš - Pađene. Okrivljena je da je utjecala na suosumnjičene šefove Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića i Ivana Melvana da povuku prije izdana negativna mišljenja s tehničkih pregleda za spomenutu vjetroelektranu, kao i da im je obećala svu potrebnu pomoć u Ministarstvu državne imovine, koju na koncu nije dobila.

Utjecala je, tvrdi USKOK, i na predsjednika Upravnog vijeća HERA-e Tomislava Jurekovića da im osigura donošenje odgovarajućih akata, čime se Bašićevoj tvrtki omogućilo stjecanje statusa povlaštenog proizvođača električne energije.

Za te je usluge sa šefovima C.E.M.P.-a dogovorila mito od 45.000 eura, koje joj je trebalo biti isplaćeno preko sestre, i to od brokerske provizije za sklapanje police osiguranja za vjetropark.

Tu je i točka koja se odnosi na usluge “lobiranja” za poduzetnike Josipa Ravlića i Antu Sladića koji se bave uzgojem goveda te su potencirali da se kroz donošenje izmjena Uredbe o zakupu šumskog zemljišta u vlasništvu RH povećaju iznosi poticaja. Također su preko Rimac htjeli doći u zakup poljoprivrednog zemljišta na području općine Gračac.

Josipa Rimac uložila je, prema optužbi, znatan trud kako bi im pogodovala, pri čemu je s njima dogovorila isplatu mita, kako za sebe tako i za druge osobe koje su im trebale pomoći. Prema dogovoru, trebala je dobiti dva zemljišta na području Rogoznice ukupne veličine oko 10.000 četvornih metara te određeni novčani iznos u gotovu novcu.

Ružici Njavro, šefici kabineta ministrice poljoprivrede i članici Upravnog vijeća Agencije za plaćanje u poljoprivredi, predala je 10.000 eura, pri čemu je, kako ih se tereti, dogovorila da će dobiti još pola milijuna kuna od tih poduzetnika nakon donošenja odluka u njihovu korist. I načelnici Gračaca Nataši Turbić proslijedila je 10.000 eura od istih poduzetnika za sređivanje zakupa zemljišta.

Josipu Rimac se tereti i da je od pomoćnice ministra gospodarstva, suokrivljene Ane Mandac, zatražila da poduzme sve potrebno kako bi se u postupku dodjele bespovratnih potpora tog ministarstva potpore dodijelile obrtima njezinih prijatelja i rođaka u Kninu. Zauzvrat joj je jedan od njih uređivao kuću u Vodicama po cijenama znatno nižim od tržišnih.

Tagovi: Josipa Rimac, afera vjetroelektrane, Hrvatska elektroprivreda, Ana Mandac, Saša Dujmić, HROTE, Gabrijela Žalac, Ivan Vukić, Nevenka Benić, Tomo Medved, Dubravko Novak, Domagoj Validžić, Nikola Šulentić, HEP-ODS
PROČITAJ I OVO
Omikron: U Velikoj Britaniji od ponedjeljka ponovno rad od kuće
OPREZ
Omikron: U Velikoj Britaniji od ponedjeljka ponovno rad od kuće
LONDON - Britanski premijer Boris Johnson rekao je u srijedu da Velika Britanija pooštrava restrikcije radi suzbijanja širenja omikron inačice koronavirusa, pa se tako od ponedjeljka ponovo uvodi rad od kuće i covid propusnice za neka veća okupljanja.
HZJZ tvrdi: Gotovo 80% nuspojava nisu opasne
CIJEPLJENJE
HZJZ tvrdi: Gotovo 80% nuspojava nisu opasne
ZAGREB - Od ukupno 5859 svih prijava nuspojava, na Pfizer ih se odnosilo 3268, na AstraZenecu 1584, na Modernu 675, na Johnson & Johnson 324 i osam prijava za koje nije zaprimljena informacija o proizvođaču
Srbija: Poslije prosvjeda povučen sporni zakon o eksproprijaciji
EPILOG
Srbija: Poslije prosvjeda povučen sporni zakon o eksproprijaciji
BEOGRAD - Vlada Srbije odlučila je u srijedu navečer povući iz procedure Zakon o eksproprijaciji i predložiti parlamentu izmjene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, čime je ispunjen veći dio zahtjeva tisuća prosvjednika koji su posljednja dva vikenda blokirali prometnice u više od 50 gradova diljem Srbije.
Austrija ukida nacionalni lockdown, ali brojne pokrajine ostaju oprezne
POTEZI
Austrija ukida nacionalni lockdown, ali brojne pokrajine ostaju oprezne
BEČ - Austrija će dopustiti ponovno otvaranje brojnih aktivnosti, od trgovina i kazališta do restorana i frizerskih salona kada u nedjelju ukine 'lockdown', objavila je vlada u srijedu, no brojne savezne pokrajine su i dalje oprezne te će se otvarati postupno.
Udruge za ljudska prava: Predsjedniče, prešli ste na mračnu stranu
OTVORENO PISMO
Udruge za ljudska prava: Predsjedniče, prešli ste na mračnu stranu
ZAGREB - Osamnaest udruga za ljudska prava uputile su u srijedu otvoreno pismo predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću u kojem mu poručuju da je "prešao na mračnu stranu" jer umjesto da brani temeljna ljudska prava i slobode sve više postaje govornik s rigidnim nacionalističkim programom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE