GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kosovo traži veću zaštitu NATO-a: Srbija bi nas mogla napasti

Kosovo traži veću zaštitu NATO-a: Srbija bi nas mogla napasti
ALARMANTNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2024 / 10:59
Autor: SEEbiz
LONDON - Kosovski premijer je pozvao Ujedinjeno Kraljevstvo da pošalje više trupa za zaštitu njegovog naroda jer tvrdi da je Srbija sada u savršenoj poziciji da ih napadne, prenosi Daily mail.

Albin Kurti je u intervjuu za The Telegraph rekao da simbolična prisutnost NATO-a na Kosovu nije bila dovoljna da odvrati Beograd od invazije.

Ovoga je tjedna Aleksandar Vučić nagovijestio da želi ponovno zauzeti Kosovo te tvrdi da će njegova vlada pričekati najbolji mogući trenutak i iskoristiti svoju priliku.

Kurti je rekao da Ujedinjeno Kraljevstvo kao članica NATO-a ima odgovornost pomoći Kosovu.

NATO ima oko 4000 vojnika na Kosovu koji su tamo od 1990-ih. Vojska Ujedinjenog Kraljevstva odigrala je ključnu ulogu u NATO-ovoj koaliciji koja je pomogla Kosovu da izbori svoju neovisnost.

Ujedinjeno Kraljevstvo aktivno sudjeluje u mirovnim naporima na Kosovu, s 400 vojnika koji služe u stalnom kontingentu u zemlji, a dodatnih 45 britanskih vojnika uključeno je u mirovne napore pod vodstvom NATO-a, piše Daily mail.

U listopadu se dodatnih 200 britanskih vojnika i stotine vozila pridružilo kontingentu od 400 vojnika na godišnjoj obuci. Od tada su napustili to područje.

Kurti je rekao da su sigurnost i stabilnost Kosova izravno povezane sa sigurnošću Zapada, s obzirom na bliske veze Srbije i Rusije.

- Zbog prijetnje koju nam Srbija predstavlja i zbog njezinih veza s Kremljom, više kapaciteta i sposobnosti naše vojske i policije i više trupa NATO-a povećalo bi sigurnost naše zemlje i regije. Vjerujem da, sve dok Srbija ne prizna Kosovo, dok drži 48 operativnih baza oko naše zemlje i dok je Srbija blizak saveznik Kremlja, potrebno je više NATO trupa na našoj strani, rekao je Kurti.

Iako je Srbija formalno kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji, još uvijek je zadržala svoje veze s Rusijom, zbog čega se zemlje diljem Zapada osjećaju nelagodno. Rusija podržava protivljenje Srbije neovisnosti Kosova.

Tagovi: kosovo, kurti, vučić, nato, rusija
PROČITAJ I OVO
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
(NE)SLOBODE
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
ZAGREB - Napad na Novosti, proces kroatizacije, stav prema javnoj televiziji - sve to izaziva nelagodu u javnosti, ali i kod Andreja Plenkovića.
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
JASNA PORUKA
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
ZAGREB - Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček kazao je u subotu nakon sjednice predsjedništva stranke da njihov obraz nije na prodaju i da neće podržati HDZ ni u jednoj kombinaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE