GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kosovo zatvorilo glavni granični prijelaz nakon blokade cesta u Srbiji

Kosovo zatvorilo glavni granični prijelaz nakon blokade cesta u Srbiji
TENZIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.12.2022 / 08:44
Autor: SEEbiz / H

PRIŠTINA - Kosovo je u srijedu zatvorilo najveći granični prijelaz nakon što su ga prosvjednici blokirali sa srbijanske strane kako bi podržali svoje sunarodnjake na Kosovu u odbijanju priznanja neovisnosti zemlje.

Uz druga dva prijelaza na granici prema Srbiji, zatvorena zbog sličnih prosvjeda od 10. prosinca, samo tri ulazne točke između dviju zemalja ostaju otvorene.

Najnoviji prosvjed uslijedio je nekoliko sati nakon što je Srbija rekla da je svoju vojsku stavila u najviši stupanj pripravnosti nakon višetjednih eskalacija napetosti između Beograda i Prištine.

Srbi u Srbiji kamionom i traktorima u utorak su blokirali cestu u blizini prijelaza Merdare na istočnoj granici Kosova, izvijestili su beogradski mediji.

Ta blokada sprečava tisuće Kosovara koji rade drugdje u Europi da se vrate kući na odmor.

Oko 50.000 Srba koji žive na etnički podijeljenom sjevernom Kosovu odbijaju priznati vladu u Prištini ili status Kosova kao zemlje odvojene od Srbije. Imaju podršku mnogih Srba u Srbiji i njezine vlade.

"Ako ste već ušli u Srbiju, onda morate koristiti druge granične prijelaze... ili ići preko Sjeverne Makedonije", objavilo je kosovsko ministarstvo vanjskih poslova na Facebook stranici, najavljujući zatvaranje prijelaza Merdare.

Zatvaranje je stupilo na snagu u ponoć, iako je prijelaz očito već bio neprohodan.

Ulazna točka Merdare najvažnija je na Kosovu za cestovni teretni promet.

Od 10. prosinca, Srbi na sjevernom Kosovu razmijenili su vatru s policijom i podigli više od 10 blokada cesta u i oko Mitrovice.

Njihova akcija uslijedila je nakon uhićenja bivšeg srpskog policajca zbog navodnog napada na policajce.

U utorak su na sjeveru postavljene još dvije blokade.

Kosovo s većinskim albanskim stanovništvom proglasilo je neovisnost od Srbije 2008. uz potporu Zapada, nakon rata 1998.-99. u kojem je NATO intervenirao kako bi zaštitio etničke Albance.

Vlada u Prištini zatražila je od NATO-ovih mirovnih snaga u zemlji, KFOR-a, da ukloni barikade.

Ali KFOR nema ovlasti djelovati na srpskom tlu.

Tagovi: Kosovo, Merdare, jug Srbije, KFOR, Vojska Srbije
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE