GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kovačević kazneno prijavio šeficu Povjerenstva za sukob interesa

Kovačević kazneno prijavio šeficu Povjerenstva za sukob interesa
PRIJAVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2021 / 12:58
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dragan Kovačević tvrdi da je podnio privatnu kaznenu prijavu protiv Nataše Novaković i drugih članova Povjerenstva za sukob interesa. Optužuje ih za zloupotrebu položaja i nestručnosti u obavljanju poslova.

Kaže da su zanemarili njegove navode da on nije dužnosnik, te da su mu povrijedili ugled. Kovačević je, navodi, podigao tužbu i traži odštetu.

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Dragan Kovačević podnio je privatnu kaznenu prijavu protiv Nataše Novaković šefice Povjerenstva za sukob interesa i njezinih članica za zloupotrebu položaja i nestručnosti u obavljanju poslova.

Temelj kaznene prijave je potpuno zanemarivanje činjenica da Dragan Kovačević nije više od godinu dana u Janafu te da Dragan Kovačević prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa nije dužnosnik jer je državno vlasništvo tj. RH je vlasnik u Janafu 14,9 posto a dužnosnici su oni gdje je RH u vlasništvu više od 50 posto.

Sve ove navode Dragan Kovačević je poslao na adresu Povjerenstva sto su oni zanemarili i dali se u javno sramoćenje i povredu ugleda Dragana Kovačevića te potpuno nestručno i zlonamjerno objašnjavali svoj Zakon. Sve ovo je dovelo da je Dragan Kovačević digao privatnu tužbu i traži odštetu za navedena nedjela Nataše Novaković i njenih suradnica.

Nataša Novaković i njeni suradnici prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa nemaju nikakvu nadležnost nad Draganom Kovačevićem jer on prema Zakonu nije dužnosnik. Povjerenstvo iz svoje nestručnosti a temeljem davanja sebi na značenju pomiješalo je sto je to vlasništvo u trgovačkom društvu a sto je imovina trgovačkog društva.

Kako je Kovačević već tužio Povjerenstvo za lažno prikazivanje njegovog statusa sada je digao i privatnu tužbu protiv Novakovićeve i njezinih suradnica za zlouporabu položaja i lažnog prikazivanja stanja te nestručnosti u obavljanju poslova", piše u priopćenju.

Podsjetimo, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je krajem kolovoza s 13.000 kuna kaznilo bivšeg predsjednika Uprave trgovačkog društva Jadranski naftovod, Dragana Kovačevića, jer u tri trgovačka društva nije prenio upravljačka prava te zbog nepodnošenja imovinske kartice na kraju mandata.

Kovačević je kažnjen s tri tisuće kuna (plativo u tri rate) jer, dok je obnašao dužnost predsjednika Uprave Jadranskog naftovoda, nije prenio upravljačka prava na drugu osobu, na temelju udjela u vlasništvu trgovačkih društava Finkor i Rašeljke te Centru ekonomskog razvoja - CER d.o.o. Povjerenstvo ga je kaznilo i s 10.000 kuna (plativo u deset rata) jer nikada nije dostavio imovinsku karticu za kraj mandata, iako je pozvan da to učini.

Inače, bivšeg predsjednika Uprave Jadranski naftovod, Dragana Kovačevića, koji je smijenjen u rujnu 2020., USKOK sumnjiči za više koruptivnih kaznenih djela.

USKOK tereti Kovačevića da je kao predsjednik Uprave Janafa od ožujka 2012. do rujna 2020. u namještenom natječaju osigurao Širićevoj tvrtki dodjelu niza informatičkih poslova, vrijednih 18.2 milijuna kuna, u zamjenu za stanove u zagrebačkom Ban centru i splitskom Žnjanu te za automobil Alfa Romeo Giulietta i najam automobila marke Lexus. Pritom je Kovačević, dodaje USKOK, dogovorio sa Širićem da prikrije vlasništvo nad nekretninama i pokretninama vrijednim 2.8 milijuna kuna tako da ih uknjiži na Širićevu tvrtku.

USKOK sumnja i da je Kovačević od rujna 2018. do svibnja 2020. osigurao tvrtki Ede Seifrieda dodjelu nabave dva specijalna vatrogasna vozila s artikuliranom rukom u vrijednosti 15.5 milijuna kuna. Nabavu je osigurao pod uvjetom da Seifried kao podizvođač isporuke vatrogasnih vozila angažira Širićevu tvrtku i za to mu isplati 4.1 milijun kuna, na što je Seifried pristao. Kovačević je pritom, tvrdi USKOK, naložio direktoru Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu Vladi Zoriću, u čijoj nadležnosti je bilo pokretanje i provođenje postupka nabave, da prepusti Seifriedu izradu tehničke dokumentacije i određivanje uvjeta koje ponuditelji moraju ispuniti.

Tagovi: Dragan Kovačević, Nataša Novaković, Povjerenstvo za sukob interesa
PROČITAJ I OVO
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
DIVLJANJE
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
NEW YORK - Na današnjoj redovnoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Kosovu došlo je do verbalnog okršaja između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajuće sjednicom, Vanesse Frazier s Malte.
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
STAVOVI
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
ZAGREB - Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Boris Jokić za Dnevnik Nove TV komentirao je postizbornu situaciju u Hrvatskoj.
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
KOALICIJA
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) spreman je sastaviti vladu s HDZ-om, te sutra kreće u službene pregovore sa svim strankama, poručio je glavni tajnik i izabrani saborski zastupnik DP-a Josip Dabro u ponedjeljak ispred sjedišta stranke u kojem traje sjednica Predsjedništva.
Hrebak: DP nije dobio bezgraničnu podršku kako bi ideološki mijenjao društvo
PORUKE
Hrebak: DP nije dobio bezgraničnu podršku kako bi ideološki mijenjao društvo
ZAGREB - Dario Hrebak (HSLS) koalicijski partner HDZ-a kazao je kako se danas čuo s premijerom Andrejom Plenkovićem te da sada kada je kampanja završila, emocije treba staviti na stranu i treba uključiti zdravi razum.
Pavliček: Uvjeren sam da se HDZ neće odreći manjinaca
PORUKE
Pavliček: Uvjeren sam da se HDZ neće odreći manjinaca
ZAGREB - Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček gostovao je u Newsroomu kod Anke Bilić Keserović gdje su razgovarali o tome tko bi i kako mogao formirati Vladu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE