GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kovačević pušten iz Remetinca, tvrdi da ništa nije priznao

Kovačević pušten iz Remetinca, tvrdi da ništa nije priznao
NA SLOBODI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2021 / 18:37
Autor: SEEbiz / Index.hr
ZAGREB - Dragan Kovačević, bivši šef Janafa, danas je pušten iz istražnog zatvora u Remetincu.

Naime, ukinut mu je istražni zatvor nakon što su ispitani svi svjedoci iz proširenja istrage u aferi Janaf zbog kojih je Kovačević bio pritvoren, potvrđeno je na Županijskom sudu.

Kovačević je po izlasku iz Remetinca dao kratku izjavu.

"Mi ćemo napraviti sve da dokažemo istinu, a istina je na mojoj strani. Idući tjedan ću dati jedan veliki intervju, gdje ću cijelu pozadinu ovog slučaja izgovoriti, a sa svojim braniteljima ću napraviti strategiju koja će sigurno doći do istine", rekao je Kovačević.

Jedna novinarka pitala je Kovačevića ostaje li kod priznanja, na što je Kovačević odgovorio: "Ništa ja nisam priznao"

Par sati prije toga izjavu je dao njegov odvjetnik.

"Ovaj boravak u istražnom zatvoru je bio tijekom postupka istrage. Istraga se nastavlja, ne možemo predvidjeti u ovom trenutku koliko će istraga trajati, može trajati maksimalno 18 mjeseci, a, naravno, to proizlazi iz sadržaja spisa. Sadržaj spisa nam nije do kraja poznat, dakle ja sam izvršio uvid u spis, dobar dio sam zatražio da mi kopiraju, ali to još nisam dobio. Dakle, kompletan spis ne znam, ne mogu reći koliko će trajati. U pravilu spisi koji imaju ovakav obim i ovakvu temu ne budu gotovi u ovih prvih šest mjeseci koliko zakon predviđa, nego traju duže. Ovo drugo, o sadržaju spisa, vam ne bi govorio, jer ni zakon ne dozvoljava da o tome govorimo javno", rekao je Kovačevićev odvjetnik.

"Ne bi vam smio reći ni što je rekao u nadopuni obrane ni što će govoriti. O sadržaju ne možemo govoriti, o formi možemo", rekao je.

"On negira djela koja mu se stavljaju na teret", dodao je.

Kovačević će se braniti sa slobode, kao i direktor Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu Vlado Zorić, koji je, također na USKOK-ov prijedlog, pritvoren zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Iz istražnog zatvora ranije su pušteni vlasnik tvrtke Cefis Ivan Širić te direktor tvrtke MGS Edo Seifried.

USKOK tereti Kovačevića da je kao predsjednik Uprave Janafa od ožujka 2012. do rujna 2020. u namještenom natječaju osigurao Širićevoj tvrtki dodjelu niza informatičkih poslova, vrijednih 18.2 milijuna kuna, u zamjenu za stanove u zagrebačkom Ban centru i splitskom Žnjanu te za automobil Alfa Romeo Giulietta i najam automobila marke Lexus. Pritom je Kovačević, dodaje USKOK, dogovorio sa Širićem da prikrije vlasništvo nad nekretninama i pokretninama vrijednim 2.8 milijuna kuna tako da ih uknjiži na Širićevu tvrtku.

USKOK sumnja i da je Kovačević od rujna 2018. do svibnja 2020. osigurao tvrtki Ede Seifrieda dodjelu nabave dva specijalna vatrogasna vozila s artikuliranom rukom u vrijednosti 15.5 milijuna kuna. Nabavu je osigurao pod uvjetom da Seifried kao podizvođač isporuke vatrogasnih vozila angažira Širićevu tvrtku i za to mu isplati 4.1 milijun kuna, na što je Seifried pristao. Kovačević je pritom, tvrdi USKOK, naložio direktoru Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu Vladi Zoriću, u čijoj nadležnosti je bilo pokretanje i provođenje postupka nabave, da prepusti Seifriedu izradu tehničke dokumentacije i određivanje uvjeta koje ponuditelji moraju ispuniti.

Nakon nekoliko provedenih postupaka u srpnju 2019. zaključen je ugovor sa Seifriedovom tvrtkom na iznos od 15.5 milijuna kuna, dok je Seifried u rujnu iste godine, prema ranijem dogovoru s Kovačevićem, angažirao Širićevu tvrtku kao podizvođača s kojim je zaključio ugovor o softveru vrijednom 4.1 milijun kuna.

Fotografija: Igor Kralj, Pixsell

Tagovi: Dragan Kovačević, afera Janaf, Krešo Petek, Ivo Farčić, Janaf, Goran Puklin, Mirela Alerić Puklin
PROČITAJ I OVO
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE