GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kovačević uskoro na slobodi

Kovačević uskoro na slobodi
AFERA JANAF
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2020 / 08:39
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Dvadesetak svjedoka, među kojima je Jakov Kitarović, suprug bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koji su se lanjskog Martinja našli u sada već famoznom Klubu Dragana Kovačevića, bivšeg predsjednika uprave Janafa, a sada osumnjičenog u istoimenoj aferi, ispitani su na USKOK-u.

Kako Večernji list neslužbeno doznaje, u odnosu na Kovačevića, koji je pritvoren zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, USKOK još treba ispitati sedam, osam svjedoka, uglavnom osoba koje su bile u upravi i Nadzornom odboru Janafa. Kada oni budu ispitani, a očekuje se da bi to moglo biti u idućih 20-ak dana, prestat će zakonski razlozi za Kovačevićev istražni zatvor.

Drugim riječima, ne dođe li do novog proširenja istrage, velika je vjerojatnost da će Kovačević uskoro biti pušten da se u nastavku postupka brani sa slobode. Njemu je istražni zatvor, baš kao i Kreši Peteku te Draženu Barišiću i Vinku Grgiću, dvojici saborskih zastupnika HDZ-a, odnosno SDP-a, produljen do 16. prosinca.

No za razliku od njih trojice, Kovačević je u bitno povoljnijoj situaciji jer mu je istražni zatvor određen samo zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, dok je ostalima određen i zbog opasnosti od ponavljanja djela. A to djelo, stav je suda, a i USKOK-a, mogu počiniti dok god obnašaju funkcije na kojima su bili dok su uhićeni. Naime, Petek je u vrijeme uhićenja bio na čelu tvrtke Elektrocentar Petek, dok je Barišić HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice, a Grgić SDP-ov Nove Gradiške. U aferi Janaf Grgić, Barišić i Kovačević se sumnjiče da su kroz namještanje javnih natječaja omogućili Peteku da njegova tvrtka dobije poslove s Janafom, odnosno s gradovima Velikom Goricom i Novom Gradiškom.

Petek je, prema neslužbenim informacijama, odstupio s čela tvrtke, a Grgić je podnio ostavku na mjesto gradonačelnika Nove Gradiške. Prema stavovima njihovih obrana, to bi im trebalo pomoći da i oni izađu iz istražnog zatvora čim se ispitaju u odnosu na njih predloženi svjedoci. Barišić pak nije podnio ostavku na mjesto gradonačelnika Velike Gorice pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se stvari dalje u odnosu na njega razvijati, odnosno hoće li USKOK tražiti da mu se istražni zatvor produlji.

Ostali osumnjičeni u ovoj aferi veće se odavno brane sa slobode, a istražni zatvor im je ukinut ili nakon što su iznijeli obrane ili nakon što su u donosu na njih ispitani svi svjedoci.


Što se tiče osoba koje su bile u Kovačevićevu klubu lanjskog Martinja, oni su vjerojatno iskazivali o tome jesu li vidjeli nešto neobično. USKOK Peteka sumnjiči da je tog dana Kovačeviću u Klubu predao 1,9 milijuna kuna mita, kako bi Petekova tvrtka dobila dva posla s Janafom vrijedna 40 milijuna kuna. Većina onih za koje se doznalo da su taj dan bili u Klubu, uključujući i Kitarovića, ranije je u medijima izjavljivala da te večeri nisu vidjeli ništa neobično. No jesu li to ponovili i pred USKOK-om, za sada nije poznato.

Tagovi: Dragan Kovačević, Janaf, afera Janaf, Slovenska 9, Jakov Kitarović, Krešo Petek, Dražen Barišić, Vinko Grgić
PROČITAJ I OVO
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
PODRHTAVANJE TLA
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
ZAGREB - Prema prvim podacima, potres se dogodio 13 kilometara od grada Tolmezza, a osjetio se i u susjednim zemljama, uključujući Sloveniju i dio Hrvatske.
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
REAKCIJE
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je optužbe Zapada da se Rusija planira boriti protiv Europe. Nazvao ih je "potpunom besmislicom".
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
PORUKE
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
MEĐUGORJE - Nekadašnji “gazda” GNK Dinamo i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić prekinuo je nakon godinu dana medijsku šutnju i dao veliki dvosatni intervju za Avaz TV.
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
SUSRETI
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
PRIŠTINA - Ministar obrane Ivan Anušić razgovarao je u srijedu u Prištini s kosovskim kolegom Ejupom Maqedoncijem o bilateralnoj obrambenoj suradnji i prenio mu poruku da Hrvatska "u potpunosti stoji uz Kosovo i pravo te zemlje na neovisnost", priopćilo je ministarstvo obrane (MORH).
Plenković: Nemam pojma tko je AP
PREMIJER
Plenković: Nemam pojma tko je AP
ZAGREB - S nama idu HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir, rekao je Plenković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE