GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kreće testiranje učenika s ciljem ukidanja samoizolacije

Kreće testiranje učenika s ciljem ukidanja samoizolacije
TESTIRANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2022 / 07:37
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Od ponedjeljka u hrvatskim školama kreće samotestiranje učenika s ciljem ukidanja samoizolacije, a ako se u iduća četiri tjedna testiranje pokaže uspješnim, maske će za njih možda postati prošlost.

Gostujući u Dnevniku HRT-a, epidemiologinja Dijana Mayer donekle se ogradila od te najave koja je prva došla iz usta njezinog ravnatelja Krunoslava Capaka.

'Hoćemo li ići na ukidanje zaštitnih maski, vrlo vjerojatno da, ali to sad sa sigurnošću ne možemo reći. Naravno da su sve opcije otvorene', kazala je Mayer.

RTL je, pak, u studio doveo ministra znanosti Radovana Fuchsa i Željka Stipića, predsjednikom Školskog sindikata Preporod. Fuchs je rekao kako su svi testovi podijeljeni i da ne očekuje 'preveliki broj' djece čiji roditelji odbijaju samotestiranje.

'Sva djeca koja se testiraju ili ne testiraju, idu u školu. Razlika je u tome što ako takvo dijete dođe u kontakt s nekim tko je obolio ili je zarazan, ide u samoizolaciju dok drugi ne idu. Stvar je potpuno dobrovoljna i nitko nikoga ni na što ne prisiljava', rekao je ministar Fuchs.

I Stipić je podržao ovu mjeru, ustvrdivši da ju je preporučila struka. 'Ako ta mjera poluči ono što se ističe kao njezin cilj, a to je da nam što više učenika pohađa nastavu uživo i ako ona nije previše rizična, onda ne bi trebalo biti kritika', rekao je.

Sindikati su postavili pitanje zašto se ne uvode testovi na slinu koji su beskontaktni.

'Zašto se Sindikat bavi pitanjima koja nisu u njihovoj nadležnosti? Nismo se odlučili na njih jer nije bilo dovoljan broj testova na tržištu koji su se mogli nabaviti. Ne možete jednima dati da se testiraju iz sline, a drugima iz nosa. Nećemo raditi razliku. Da smo iz svjetskog tržišta mogli nabaviti sve potrebne testove iz sline, u dovoljno kratkom roku i u dovoljnoj količini, vjerujem da bismo išli na njih', odgovara ministar.

Tagovi: testiranje učenika, brzi antigenski testovi, Krunoslav Capak, Dijana Mayer, Radovan Fuchs
PROČITAJ I OVO
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
POTRESI
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
LJUBLJANA - Slovenija je pod velikim rizikom od potresa, ali većina javnosti toga nije svjesna, smatraju sudionici današnjeg savjetovanja Zavarovalnice Triglav.
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
NEVRIJEME
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
ZAGREB - U Hrvatsku je stigla najavljena promjena vremena. Posebno upozorenje objavio je i DHMZ.
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
POTVRĐENA KAZNA
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
ZAGREB - Visoki kazneni sud potvrdio je Damiru Škari (65) presudu od dvije i pol godine zatvora.
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
JASNA PORUKA
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
KIJEV - Potencijal oružanih snaga Rusije višestruko premašuje kapacitete Ukrajine, te stoga Kijev nema šanse da nastavi borbu bez pomoći Zapada, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.
Najprestižnije europske srednje škole dolaze u Zagreb
ŠKOLE
Najprestižnije europske srednje škole dolaze u Zagreb
ZAGREB - Najcjenjenije srednje škole i međunarodni jezični kampovi iz Švicarske, Portugala, Španjolske, Italije, Belgije i Ujedinjenog Kraljevstva 20. travnja od 10 do 14 sati predstavit će svoje programe hrvatskim učenicima u Hotelu Sheraton.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE