GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kremlj: Sustavi Patriot bili bi legitimna meta Rusiji

Kremlj: Sustavi Patriot bili bi legitimna meta Rusiji
META
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2022 / 13:10
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Američki sustav protuzračne obrane Patriot, koji Washington razmatra poslati Ukrajini, bio bi legitimna meta Rusije u napadima na tu zemlju, poručio je u srijedu Kremlj i rekao da niakav prijedlog božinog primirja nije primio.

Washington dovršava planove slanja sustava Patriot Ukrajini, a odluka bi mogla biti donesena već ovaj tjedan, reklo je troje američkih dužnosnika Reutersu u utorak.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Pekov u srijedu je kazao da bi Patrioti „definitivno“ bili meta za Rusiju, no i da ne želi komentirati nepotvrđene medijske navode.

Patriot se smatra jednim od najnaprednijih američkih sustava protuzračne obrane, uključujući protiv zrakoplova, krstarećih i balističkih raketa. U pravilu on uključuje lansere, uz radare i druga pomoćna vozila.

Pentagon je objavio da je cilj nedavnog jačanja ruskog raketiranja Ukrajine iscrpiti zalihe protuzračne obrane Kijeva kako bi potom Rusija mogla dominirati ukrajinskim nebom. SAD i saveznici stoga Kijevu šalju veću količinu protuzračne obrane.

Nikakvo božićno primirje nije na stolu

S amričke strane to je uključivalo sustave NASAMS za koje je Pentagon rekao da su besprijekorno zaustavljali ruske rakete. Washington je od početka sukoba Ukrajini dosad pružio 19,3 milijardi dolara vojne pomoći.

Kremlj je u srijedu objavio i da nije primio nikakav prijedlog o „božićnom primirju u Ukrajini“ i sve je izglednije da će se borbe nastaviti tijekom zime.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ranije ovaj tjedan pozvao je Rusiju da počne s povlačenjem vojske do Božića, što bi bio prvi korak prema zaustavljanu rata koji traje već gotovo 10 mjeseci.

"Ne, nikakvih ponuda za primirje nismo primili, ni od koga. To nije na dnevnom redu", rekao je Peskov novinarima.

Nakon niza munjevitih protuofenziva kojima su ukrajinske snage vratile pod svoj nadzor oko polovice teritorija koje je ruska vojska okupirala prvih tjedana invazije, nijedna strana nije ostvarila većih teritorijalnih pomaka u proteklih mjesec dana.

Vojni analitičari predviđaju zimski zastoj, iako se silovite borbe nastavljaju, napose u istočnoj regiji Donecku, gdje ruske snage grčevito nastoje osvojiti grad Bahmut.

Peskov je u utorak rekao da neće biti mira s Kijevom sve dok Zelenskij ne prihvati "stvarnost" na terenu . a to znači rusku kontrolu nad četiri ukrajinske pokrajine koje je Moskva pripojila u rujnu provedbom takozvanih "referenduma", što su i Ukrajina i odbacili kao nezakonite radnje.

Tagovi: Kremlj:, rakete Patriot, Rusija, rat u Ukrajini
PROČITAJ I OVO
Izraelska vojska zauzela cijelu granicu između Gaze i Egipta
POTEZI
Izraelska vojska zauzela cijelu granicu između Gaze i Egipta
TEL AVIV - Izraelske snage preuzele su kontrolu nad tampon zonom duž granice između pojasa Gaze i Egipta, priopćilo je u srijedu vojska te zemlje, dajući Izraelu efektivnu vlast nad cijelom kopnenom granicom palestinske teritorije.
Elon Musk mogao bi postati Trumpov politički savjetnik
OPCIJE
Elon Musk mogao bi postati Trumpov politički savjetnik
WASHINGTON - Donald Trump razmatra izbor milijardera Elona Muska za političkog savjetnika ako republikanski predsjednički kandidat ponovno osvoji Bijelu kuću na izborima u studenom, izvijestio je u srijedu Wall Street Journal (WSJ), pozivajući se na ljude upoznate s razgovorima.
Trupković pušten iz istražnog zatvora, razriješen je važne funkcije
ISTRAGA
Trupković pušten iz istražnog zatvora, razriješen je važne funkcije
ZAGREB - Davor Trupković koji je bio pomoćnik ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek pod istragom je zbog sumnje u povezanost s malverzacijama kod obnove nakon potresa.
Direktor Srpskog telegrafa napao novinara Vuka Cvijića
SRAMOTNO
Direktor Srpskog telegrafa napao novinara Vuka Cvijića

BEOGRAD - Vuk Z. Cvijić, novinar "Radara", fizički je napadnut danas na ulici u centru Beograda. Kako je izjavio za N1, pesnicom ga je udario direktor tabloida Srpski telegraf Milan Lađević.

Milanović: Moramo ostati hladne glave, kriza dolazi
PREDSJEDNIK
Milanović: Moramo ostati hladne glave, kriza dolazi
ČAKOVEC - Povodom Dana Grada Čakovca i 30. obljetnice osnutka Čakovca, u srijedu je održana svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj je predsjednik Republike Zoran Milanović naglasio kako Hrvatska mora izvući maksimum onoga što se nudi iz Europske unije jer dolazi kriza.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE